Najava najbogatijih europskih nogometnih klubova da osnivaju europskoj Superligi izazvala je ljutite reakcije, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson osudili su taj potez.

Macron se odmah usprotivio toj najavi. “Predsjednik Republike pozdravlja stajalište francuskih klubova da odbiju sudjelovanje u europskom nogometnom projektu Superlige kojI ugrožava načelo solidarnosti i sportskih zasluga.”

“Planovi za europsku Superligu bili bi vrlo štetni za nogomet i mi podržavamo nogometne vlasti u poduzimanju akcije”, objavio je Johnson na službenom profilu na Twitteru. 

“Udarili bi u srce domaće lige i zabrinuli navijače diljem zemlje. Uključeni klubovi moraju odgovoriti svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici prije poduzimanja daljnjih koraka”, dodao je britanski premijer. 

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog natjecanja.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača.

Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Potez su osudili nacionalni savezi i nacionalne lige triju zemalja. Bijesne su i navijačke udruge Cheleseja, Arsenala i Tottenhama.

Ljutite su i bivše nogometne legende. Bivši braniči Manchester Uniteda Rio Ferdinand i Phill Neville nazvali su ovakav potez, makar se radi o njihovom klubu, “čistom pohlepom” i “ratom nogometu”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!