Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Amela Katica-Mulalić saslušana je prošlog tjedna u Tužiteljstvu BiH, u okviru istrage o “malina respiratorima”, koji se jedini koriste u ovoj medicinskoj ustanovi za liječenje oboljelih od koronavirusa, saznaje Avaz.ba.

Davanje iskaza doktorice Katica-Mulalić tužiteljima koji rade na istrazi trajalo je punih sedam sati.

Tužitelje je, kako doznaje spomenuti portal, zanimalo tko je odobrio korištenje respiratora koje je nabavila “Srebrena malina” u Covid odjelima u KCUS-u, kao i pismo anesteziologa upućeno Upravi, u kojem se govori o katastrofalnom stanju u liječenju oboljelih od koronavirusa.

Avaz priše da Iskaz Katica-Mulalić, dat na nekoliko stranica, nikako ne ide u prilog ravnateljici Sebiji Izetbegović, supruzi Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

Ovaj portal također piše da je upravo to jedan od razloga zašto je Sebija u totalnoj panici i zašto su navodno “liječnici” KCUS-a, 15 dana nakon boravka državnog tužitelja Džermina Pašića u ovoj ustanovi, odlučili podnijeti prijavu Uredu disciplinskog tužitelja protiv njega.

Želi se, ustvari, pod svaku cijenu zaustaviti istraga, rad tužitelja na ovom predmetu, ali i spriječiti davanje iskaza drugih liječnika anesteziologa o stanju u KCUS-u. No, to je, prema informacijama “Avaza”, za sada nemoguće. Osim Katica-Mulalić, pozivi su otišli i drugim anesteziolozima.

Prijava neosnovana

Avaz piše i da krijući se iza liječnika, ravnateljica Izetbegović ustvari spašava sebe jer je od prvog dana duboko involvirana u postupak nabave respiratora, što su potvrdili i svjedoci Tužiteljstva na suđenju premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću.

Istaknuto je i da je sada je važno pratiti naredne poteze Ureda disciplinskog tužitelja, na čijem je čelu Alena Kurspahić-Nadarević, koja odlučuje o prijavi protiv tužitelja Pašića.

Ona se već u medijima spominje kao dio ekipe ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koja različitim pritiscima i lobiranjem želi ukloniti Gordanu Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, a sve zbog toga što se Tužiteljstvo BiH drznulo da procesuira “respiratorsku mafiju” i samog Osmana Mehmedagića Osmicu.

/HMS/

error: Content is protected !!