Stručnjaci upozoravaju kako je sve veći broj najmlađih koji oboljevaju od COVIDA, prema podacima iz bolnica od početka pandemije hospitalizirano je više od stotinu djece.

Iako ova dobna skupina posjeduje dosta otporan imunitet mogu imati teže simptome a također jedni su od skupina koja najbrže prenosi viruse.

Djecu je potrebno testirati na vrijeme kako bi se poduzele sve mjere u sprječavanju širenja virusa kao i očuvanju zdravlja.

Koliko je koronavirus opasan za najmlađe najbolje pokazuje primjer majke i kćerke, sedmogodišnja Anida je bila pozitivna na koronavirus a posljedice se osjete i danas.

“Otišla sam u wc pošto me bolio stomak, onda sam se pogledala u ogledalo i vidjela da su mi poplavile usne. Otišla sam kod mame, izmjerila mi je temperaturu, bila je 40, onda su mi počele jake glavobolje, priča Anida.

“Imala je obostranu upalu pluća, primala je gentamicin deset dana. Nakon 15 dana nije imala više upalu pluća, ali su simptomi i dalje bili tu: nije imala čulo mirisa, imala je glavobolju. I danas kaže kako, kad malo više skače, zaboli je u prsima”, kaže Sanela Dreca.

U federaciji je do sada zaražen veliki broj djece 947 u uzrastu do pet godina, brojka pokazuje da je puno više čak 3.400 bilo pozitivno na virus u dobi od 6 do 15 godina.

“Sigurno ih je bilo više, jer su vjerojatno imali neke lakše simptome, pa to nisu osjetili, neka febrilna stanja koja su prolazila, nisu zapazili teže simptome, pa nisu testirani, puno je više te djece nego što mi imamo u stvarnom broju”, kaže direktor Discipline za zdravlje djeteta i član Kriznog stožera UKCS-a Edo Hasanbegović.

Iako djeca imaju otporniji imunitet, pedijatar Dragan Đokanović smatra da i oni, kao posljedicu zaraze koronavirusom, mogu imati teže simptome.

“Pokazalo se da je klinička slika kod odraslih teža nego kod djece, to nas ne smije zavarati, ne smijemo tu gledati statističke podatke, jer simptomi i kod djece mogu biti vrlo teški. Blago povišena temperatura, peckanje u grlu, bolovi u mišićima i kostima, naravno i kašalj je prisutan kako prolaze dani, a ako se dijete ne liječi može se razviti i upala pluća”, pojasnio je.

Poznato je da kod djece nakon nekoliko tjedana od preležanog COVIDA, postoji mogućnost razvoja ozbiljnog sindroma multisistemski inflamatorni, koji ostavlja posljedice i na srčani mišić , upozoravaju stručnjaci, prenosi Vrisak.info

error: Content is protected !!