Predsjednik hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker rekao je u ponedjeljak za španjolske novine “Marca” kako UEFA neće dopustiti osnivačima Superlige da kontroliraju nogomet u Europi.

– Iz UEFA-e nećemo dopustiti urušavanje nogometne piramide temeljene na solidarnosti među klubovima i među 55 europskih nogometnih saveza, izjavio je Davor Šuker, član izvršnog odbora UEFA-a, europske krovne nogometne organizacije.

– Dvanaest klubova ne može kontrolirati čitav europski nogomet, a to kažem iz svog igračkog iskustva. I to kao bivši igrač dvaju od tih klubova, Real Madrida i Arsenala, a sada i kao osoba koja upravlja Savezom, dodao je.

U nedjelju navečer je 12 bogatih klubova dogovorilo osnivanje Superlige, zatvorenog natjecanja u kojem bi se “što je prije moguće” natjecalo 20 klubova.

– Nogomet kakav poznajemo sada treba i dalje biti takav. Treba dopustiti malim klubovima i onima srednje veličine da se natječu protiv velikih te da ih pokušavaju pobijediti. To je sport kakvog svi želimo, a kojeg ne žele malobrojni vlasnici klubova, istaknuo je Šuker.

Šuker je bivši napadač zagrebačkog Dinama, kluba koji je prošli mjesec neočekivano izbacio u osmini finala Europske lige Tottenham, jednog od 12 osnivača Superlige. Šuker je od 1996. do 1999. igrao za Real Madrid pa onda za Arsenal do 2000. godine.

– Potrebno je zahvaliti političarima poput Emmanuela Macrona i Borisa Johnsona jer su se svrstali na stranu nogometa kakvog mi želimo, rekao je Šuker.

– Sada je jasno da ovi klubovi žele imati svoje vlastito natjecanje, no što će biti s dječacima iz podmlatka? Hoće li oni, kao uvijek, željeti nogomet u kojem bi igrali, natjecali se i rasli kao igrači?, upitao je.

Za predsjednika Superlige izabran je Florentino Perez, čelni čovjek Real Madrida, koji je u nedjelju navečer poručio kako će novo natjecanje donijeti klubovima više kvalitetnijih utakmica i više novca, što je posebno važno u trenutku kada zbog pandemije i zatvorenih stadiona padaju prihodi klubova.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United te talijanski Juventus, Milan i Inter.

Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu na temelju rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!