– Igračima koji će igrati u klubovima koji bi mogli nastupiti u zatvorenoj ligi zabranit će se nastup na svjetskim i europskim prvenstvima, istaknuo je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin nakon zasjedanja Uefina Izvršnog odbora u Montreauxu.

 UEFA je danas i služebeno donijela odluku o reformi Lige prvaka od 2024. godine i proširenju natjecanja sa 32 na 36 klubova. No, ova je odluka ostala u sjeni formilaranja Superlige.

– UEFA distribuira blizu 90% svih prihoda u nogometnu zajednicu. Za nas nogomet nije samo pitanje novca, za Superligu jest. Ovo je interes desetak “prljavih” ljudi. Za njih ne postoji nogomet, već samo novac. Ova ideja je šamar svima koji vole nogomet. Nećemo im dozvoliti da unište naš sport, poručio je Aleksander Čeferin.

– U ovom trenutku ne mogu snažnije naglasiti, UEFA i nogometni svijet jedinstveni su protiv sramotnog prijedloga koji smo vidjeli u posljednja 24 sata od nekoliko odabranih europskih klubova koje napaja isključivo pohlepa, kazao je Čeferin dodavši: “I nije ujedinjen samo nogomet, ujedinjeno je društvo, ujedinjene su vlade, to je dio naše kulture, svi smo ujedinjeni protiv gluposti od ovog projekta.”

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

– Imamo englesku FA, španjolsku federaciju, talijansku federaciju, Premier ligu, La Ligu, Serie A, ali i FIFA-u, svih naših 55 udruga članova – jednoglasnih u protivljenju tim ciničnim planovima, koji su potpuno protiv onoga što bi nogomet trebao biti. Naša je igra postala najveći sport na svijetu zasnovan na otvorenom natjecanju, integritetu i sportskim zaslugama, a mi ne možemo dopustiti i nećemo dopustiti da se to promijeni. Nikad, nikada, bio je jasan Čeferin.

Iz UEFA-e su pozvali navijače diljem svijeta da se usprotive ovom projektu.

– Klubovi će se uvijek kvalificirati i natjecati u našim natjecanjima po zaslugama, a ne u zatvorenoj trgovini koju vodi nekolicina odabranih. To je bila naša odluka od početka, a bilo koji klub i njegovi navijači i dalje bi trebali imati san o sudjelovanju u Ligi prvaka temeljenoj na rezultatima ostvarenom na terenu. Pozivamo sve, od milijuna ljubitelja nogometa širom svijeta, svjetskih medija, političara i nogometnih upravnih tijela – da budu uz nas jer činimo sve što je u našoj moći. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!