Superliga – da ili ne? Iako su trenutačno “unutra”, u Chelseaju i Manchester Cityju postoje oni koji se ozbiljno kolebaju u pridruživanju eliti, tako barem tvrdi The Guardian koji je dobio insajderske informacije po kojima su ključne negativne reakcije javnosti.

Neki su tvrdi i ne odustaju od onog što smatraju financijski puno boljom ponudom, drugi kao dva spomenuta engleska velikana, trenutačno još uvijek dvoje,piše Jutarnji list.

U međuvremenu, pritisak na superligaše dodatno se pojačao, a oglasio se i predsjednik MOO-a Thomas Bach.

– Čisto profitni pristup ignorira suštinske vrijednosti. Ako se sve gleda samo iz poslovne perspektive, u potpunosti se gubi socijalna misija sporta – poručio je.

U međuvremenu se Financial Times dokopao financijskog plana Superlige, koji definira kako će izgledati podjela komercijalnih prihoda među klubovima, ali i postavlja limit za trošenje na plaće igrača.

U pitanju je “salary cap” po uzoru na sjevernoameričke sportove, koji će klubove obvezati da na tzv. sportske rashode, što uključuje plaće igrača, transfera i naknade menadžerima, troše maksimalno 55 posto prihoda. Trenutačno u europskim klubovima na tu stavku odlazi između 70 i 80 posto prihoda.

Definirano je i da će 15 klubova osnivača Super lige imati pravo na 32,5 posto komercijalnih prihoda, zatim će se 32,5 posto dijeliti na svih 20 klubova, još 20 posto na temelju rezultata, a 15 posto na temelju gledanosti. Izvor iz lige rekao je FT-u da takav model osigurava da će zarada osvajača Superlige biti samo 1,5 puta veća od zarade posljednjeplasiranog kluba.

PIŠE PREDRAG ŽUKINA, VLADIMIR ZRINJSKI/JL

error: Content is protected !!