Nedopustivo je da se unaprijed traži odgovornost bez da se proveo nadzor i utvrdilo je li bilo povreda. Mislim da svi trebamo stati na loptu, ne osuditi nekoga ako nije kriv i zaštititi profesiju socijalnih radnika koja je sada na udaru kao netko tko ne radi svoj posao, a zapravo radi vrlo težak i odgovoran posao. Brinem se tko će u budućnosti to htjeti raditi, ako mi unaprijed znamo da su socijalni radnici osuđeni na linč, rekla je Silvija Kancijan, iz Hrvatske komora socijalnih radnika, gostujući u emisiji “Studio 4”.

– Medijski prostor dobivamo u onom trenutku kad nešto nije dobro, a ne možemo ga dobiti za ono što kvalitetno radimo. Svatko tko se odlučio baviti socijalnim radom daje svoj maksimum. Mi se nismo odlučili obogatiti ili tražiti medijski prostor, mi kvalitetno i odgovorno nastojimo objektivno obavljati svoj posao, poručila je Silvija Kancijan, iz Hrvatske komora socijalnih radnika.

Osvrnula se i na tragičan slučaj smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške. Nadzor komore socijalnih radnika očekuje se danas.

– Kolegice su obavile nadzor i sada je zadatak da se napravi nalaz i mišljenje dostavi povjerenstvu komore koji će naručitelju izvanrednog nadzora uputiti dostavljeno izvješće i javnost će biti pravovremeno izvještena, rekla je.

– Kada se provodi stručni nadzor, on obuhvaća ocjenu stručnosti i etičnosti obavljanja djelatnosti socijalnog rada, kao i kvalitetu i opseg izvršenih usluga, u skladu s time se ocjenjuje je li bilo propusta ili ne. Ukoliko se utvrde eventualne teže povrede u obavljanju djelatnosti, poduzimaju se daljnje mjere, obavještava se osim naručitelja – u ovom slučaju ministarstvo – poslodavac i ovlašteni radnici nad kojima je obavljen nadzor, te tijela komore. Disciplinski sud isto može donijeti svoje rješenje kojim se može utvrditi mjera privremene zabrane ili prestanak obavljanja djelatnosti, pojasnila je Kancijan.

Jadranka Dimić, predsjednica Hrvatskog sindikata socijalnih radnika, rekla je kako već duže vrijeme upozoravaju da su, s obzirom na uvjete rada, ovakvi propusti mogući.

– Kod nas se u sustavu prvo proglasi krivac, a onda utvrđuju okolnosti. To je neprofesionalno i treba prekinuti s takvom politikom jer se nanosi šteta sustavu. Sustav socijalne skrbi je nakon svakog tragičnog događaja patio, on se osjeća nezaštićen, usamljen, on se osjeća da ga se ne razumije dovoljno, podložan je javnom linču i govoru mržnje, rekla je.

– Prema istraživanju instituta u Manchesteru socijalni radnik je treće najstresnije zanimanje, iza zatvorskog čuvara i policajca. To je zabrinjavajuće podatak koji nadležne institucije upozorava da treba voditi računa o mentalnom zdravlju, a ne na ovakav način nam zagorčavati život i onemogućavati profesionalni rad, dodala je Dimić.

Smatra da je javnost nedovoljno senzibilizirana i upućena u ono što socijalni radnici rade. Također, napominje da nemaju podršku resornog ministarstva.

– Dodatno smo istraumatizirani činovničkim odnosnom resornog ministarstva kada imamo žalbeni postupak za dječji doplatak ili invalidninu gdje se čeka godina ili dvije, korisnik u to vrijeme može i umrijeti.

Kancijan je rekla kako socijalni radnici nemaju čarobni štapić niti mogu vidjeti što se u svakoj obitelji događa.

– Nastojimo saslušati i jednu i drugu stranu. Mora se raditi na dobrobiti djeteta i zaštititi ih. Često stručnjaci govore koliko su roditelji skloni u svojim sukobima manipulirati djecom, a kako neće sa socijalnim radnicima. Nas trebate kad je ona zadnja opcija, mi smo na margini društva. Klijent vas unaprijed može optužiti da ste na tuđoj strani. Treba raditi na osnaživanju socijalnih radnika, treba nam supervizija, sustavna podrška. Nismo od čelika, i mi smo samo ljudi, rekla je.

– Ne želimo čekati da se krene u reformu sustava socijalne skrbi, koji stoji u ladici nekog ministra od 2003. godine. Godinama upozoravamo da je nemoguće raditi u ovako potkapacitiranom sustavu, koji je prenormiran, da je nemoguće raditi gdje nemamo dobru koordinaciju s ostalim sustavima. Godinama apeliramo da imamo problem nenapredovanja stručnih radnika. Ispada da ovaj sustav nema vrhunske stručnjake, a imamo. Tražimo od ministra da sjedne s njima za stol, dodala je Dimić.

U srijedu će održati prosvjed.

– Ovo je simbolički prosvjed gdje po prvi put na nezadovoljstvo, na šutnju administracije odgovaramo šutnjom. Ovo je prvi prosvjed, prvi u nizu sindikalnih aktivnosti koje će uslijediti, uključujući štrajk. Prosvjedovat ćemo i štrajkati dok ne vidimo ozbiljnu namjeru ministarstva i papir koji će biti garancija da ćemo nagomilane probleme riješiti, rekla je Dimić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!