Nakon godina uspješne koncertne aktivnosti, splitski rock bend “Šetači” objavio je svoj prvi album i ploču – “Galaksija”.

Najavnim singlom “Razum”, bez kalkulacija i žestokim zvukom, slušatelje visoko podižu na ringišpilu punokrvnog rock ‘n rolla, zajedno sa veprom Špirom koji je glavni junak naslovnice njihova albuma.

“Galaksija” sadrži 11 pjesama, a među brojevima su “Dok ljubav osjećam blizu”, “Pitanja”, “Cilu noć”, “Između nas”… Glazbena javnost i kritičari raširenih ruku su dočekali ovaj album, a splitska, čak domaća rock scena dugo nije dobila ovako kvalitetan proizvod garažnog rock benda.

– Plan je bio i ranije objaviti album, ali je spletom okolnosti posao završen koncem prošle godine. Još 2019. je bio gotov, tada smo izbacili prvi spot za pjesmu “Dok ljubav osjećam blizu”, zatim “Između nas” i “Razum”.

Publika je odavno već upoznala ovaj bend, ali evo, do sada od nas nisu dobili nešto konkretno uokvireno u ploču – kazao je Božo Gabrić, prepoznatljiv vokal i gitarist koji je jednostavnim, izravnim i živopisnim tekstovima kupio slušatelje.

Na popisu od 11 temperamentnih i upečatljivih pjesama, Gabrić pjeva o vječnoj borbi “malog” čovjeka, ispraznosti, oštro i izravno kritizira društvo, a onda se zaljubljuje…

Blues baladama, popraćenim zvukovima saksofona i usne harmonike lansira nas na live koncert, na podij taman ispunjenog kluba prigušenih svjetala, u trenutak plesa s osobom koju smo baš tu htjeli vidjeti.

Nažalost, neizvjesno je kada će publika konačno dobiti priliku u takvoj atmosferi poslušati “Šetače”, dočekati ih na njihovom terenu – live izvedbi.

Na pitanje kada planiraju promociju albuma, Denis Matan, zaslužan za zvukove ritam i solo gitare, mrtav ozbiljan odgovara da ih publika može očekivati čim završe turneju.

E, da je zasvirati, barem i pred 50 ljudi…

Uz malo ruganja na vlastiti račun, vokal Božo Gabrić ne krije nestrpljivost i vjeruju da će uživo izvedba biti sasvim drugačiji doživljaj od studijske verzije. Siguran je kako će uživo biti još bolji. Već su bile organizirane koncertne promocije u Šibeniku, Zagrebu i Splitu, no koronavirus je poremetio planove.

– Prije spavanja nekada mi padne napamet svirka, maštam o tome. Daje mi nekakvu nadu i energiju… Ako se uopće dogodi da ovo ljeto budemo imali nekakve gaže, bit ćemo sretni – skroman je Toni Banov, bubnjar te režiser njihovih, ali i brojnih spotova za izvođače s naše glazbene scene.

– Za početak, samo da odsviramo ovo pred sto ljudi. Ma, može i pedeset na nekom otvorenom prostoru – zamišlja basist Toni Gunjača.

– Tisuću bi bilo super – uz osmijeh je dodao saksofonist Mislav Norac, ostavljajući lažnu skromnost po strani. Međutim, bez obzira na pandemiju i nemogućnost live promocije albuma prvijenca, sviđa im se tajming objave “Galaksije”.
– Meni je drago što smo sada izbacili album, jer je osvježenje u ovim crnim vremenima. Da imamo neku pozitivnu vijest, da ne pričamo samo o koronavirusu – naglasio je Banov.

Sašina preporuka

Album je sniman u splitskom studiju “Bozon” pod produkcijskom palicom Saše Antića iz TBF-a koji je na početku ove godine za “Slobodnu” preporučio tri odlična albuma, a jedan od njih je – “Galaksija”.

– Ovako nešto nije izašlo iz Splita valjda još od grupe Metak i dokaz je da garažni rock živi i da Split ima svoje jake igrače i na tom polju – među ostalim je tada rekao Antić, a tajna iza uspješnog prvog albuma “Šetača” krije se u iskrenoj emociji, koja se jasno osjeća kroz svih 11 traka.

– Božo je do bola iskren, radi bez kalkulacije, radi ono što osjeća.. Prvi put kada sam slušao taj bend baš to je mene privuklo. Pristupa se glazbi bez taktiziranja, hoće li prodati pet karata ili ploča, to je nebitno – zaključio je Denis Matan.

A baš to je vrijednost “Šetača” koji nemaju nikakve veze s estradom, žanrovima kakvi prevladavaju u domaćoj glazbenoj industriji.

S 11 tvrdih rock pjesama s elementima novog vala, “Galaksija” se nostalgično pojavila u vremenima kada glazbena javnost više nije očekivala takav album. Možda bolje, time je iznenađenje veće.


Najplodonosnija postava

Šetači su osnovani 2008 godine kada su se publici predstavili na Festivalu autorskih bendova “Minival”.

Sastav je djelovao u više postava i odsvirao dosta koncerata, a nakon više “kadrovskih“ promjena okupila se ova, najplodonosnija postava koja je zajedno od 2019 godine – Božo Gabrić kao vokal, ritam gitara i usna harmonika, Toni Banov na bubnjevima i prateći vokal, ritam i solo gitara te prateći vokale je Denis Matan, na bas gitari je Toni Gunjača, a saksofon svira Mislav Norac.

Dugo je trebalo da “Šetači” objave prvi album, ali sada već pripremaju pjesme za drugi.

Piše Gabrijela Radanović/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!