Bundestag je u srijedu prihvatio promjene zakona o zaštiti od zaraza koji središnjim njemačkim vlastima omogućava uvođenje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa na području čitave zemlje, što je do sada bilo u nadležnosti saveznih pokrajina.

Promjene zakona omogućavaju centralno uvođenje tzv. pandemijske kočnice u slučaju nužde u okruzima u kojima sedmodnevna incidencija tri uzastopna dana prelazi vrijednost od 100.

Mjere sadrže zabranu kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati, ograničenje rada maloprodaje te smanjenje kontakata na najmanju moguću mjeru.

Šetnja ili trčanje dopušteni su do ponoći. Trgovinama će do incidencije od 150 biti omogućena prodaja kroz Click&Meet postupak kojim se kupac naručuje u trgovini.

Zakonske promjene, koje su za sada ograničene do kraja lipnja, omogućavaju i obavezno uvođenje online nastave kod prelaska incidencije od 165. Kućanstvima je dozvoljen posjet samo jedne osobe koja ne pripada tom kućanstvu.

U isto vrijeme su poslodavci dužni omogućiti rad od kuće, a zaposlenicima koji dolaze na posao pružiti mogućnost testiranja na koronavirus barem jednom tjedno.

Do sada je uvođenje mjera u borbi protiv pandemije bilo u nadležnosti saveznih pokrajina. No savezna vlada je bila nezadovoljna implementacijom mjera dogovorenih između saveznih i pokrajinskih vlasti pa je ustrajala na jedinstvenom pristupu.

Promjenu zakona je izglasala vladina demokršćansko-socijaldemokratska većina u Bundestagu. Stranke oporbe su bile protiv ili su se suzdržale od glasanja.

Zakon bi još sutra trebao prihvatiti i dom saveznih pokrajina Bundesrat čime bi teoretski na snagu mogao stupiti u subotu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!