-Mi tražimo da se pozicija konstitutivnih naroda svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Dakle, treba većini u Zastupničkom domu ( Parlamenta FBiH, op hms) dati kisik, dupustiti da vlada. Ovo su principi SDA koje sam ja dogovorio s ostalim bošnjačkim predstavnicima. Ako želite da vam se garantuje ta pozicija u Predsjedništvu onda trebate dopustiti ovu stvar, izjavio je sinoć za sarajevsku televiziju “Kanal O”, lider SDA Bakir Izetbegović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH i zahtjevu Hrvata se osigura izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović tako je ponovo dao do znanja kako ne pristaje da Hrvati budu ravnopravni u Federaciji i BiH, kako je to daytonskim Ustavom predviđeno, kao državotvoran konstitutivan narod, odnosno kako ne prihvaća BiH onakvom kakva je definirana mirovnim sporazumom

Politolog Danijel Vidović kaže, za Hrvatski Medijski Servis, kako se iz Izetbegovićevog sinoćnjeg intervjua i niza, na momente prijetećih, poruka koje su poslane kako domaćim, tako i međunarodnim političkim akterima da iščitati da njemu uopće nije cilj da se dođe do dogovora oko otvorenih pitanja koja su u prvom redu vezana za provedbu odluka domaćih i međunarodnih sudskih instanci a koje impliciraju izmjene i dopune postojećeg ili donošenje novog izbornog zakona.

Vidović ističe kako je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo derogiranje uloge Domova naroda i njegovo svođenje na neku vrstu povjerenstva, čime Izetbegović uvjetuje provedbu presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

-Takvo smo rješenje imali u propalom “Travanjskom paketu” i upravo je taj segment, a ne izbor člana Predsjedništva, bio najsporniji kad je hrvatski politički interes u pitanju, podsjeća Vidović.

S druge strane, dodaje, načelno govoreći, jedna od temeljnih odrednica federalističkog modela državnog uređenja podrazumijeva dvodomni parlament u kojem donji dom osigurava demokratsko građansko predstavništvo a gornji ima ulogu zaštite kolektivnih interesa.

-U tom smislu i s teorijskog kao i s praktičnog aspekta Izetbegovićeve su ideje apsolutno neprihvatljive u državi kakva je Bosna i Hercegovina, naglašava sugovornik HMS-a.

Vidović smatra kako je izbor Željka Komšića, koji je uzurpirao hrvatsku poziciju u Predsjedništvu, unatoč svim frustracijama koje je kod Hrvata izazvao, dugoročno, ipak, bio politički koristan zbog međunarodne afirmacije neriješenog hrvatskog pitanja.

-Činjenica je da sad svi ključni akteri na međunarodnoj sceni priznaju da tu postoji problem koji se na zadovoljavajući način treba riješiti a prije deset godina to nije bilo ni blizu tako. Komšić je svojim antihrvatskim radikalizmom učinio najviše na međunarodnoj afirmaciji hrvatskog pitanja, a Bosnu i Hercegovinu u koju se toliko kune je nažalost oslabio kao državu, kaže Vidović za HMS.

Ističe kako diskurs, kakav zagovarju Komšić i Izetbegović ne šteti samo Hrvatima nego i svim građanima i narodima u BiH, a možda najviše bošnjačkom narodu.

Upitan što bi trebao biti hrvatski odgovor ukoliko umjesto prihvaćanja izmjena Izbornog koje bi omogućile i Hrvatima da izaberu svog člana Predsjedništva BiH i svih 17 izaslanika u Federalni dom naroda, bošnjački političari provedu svoj plan, kojeg Izetbegović metaforički naziva “rušenjem okova” o ovladavanju hrvatsko-bošnjačkom Federacijom nakon izbora 2022., Vidović ističe kako je hrvatski odgovor formuliran još prije deset godina obnovom rada Hrvatskog narodnog sabora.

-Koliko je taj rad ozbiljan i produktivan u današnjem vremenu dalo bi se diskutirati. Mišljenja sam da HNS predstavlja dobar institucionalni okvir koji se mora ispuniti i dodatnim sadržajem i novom energijom kako bi Hrvati kao politički narod mogli razraditi strateške smjernice djelovanja ne samo za iduću godinu veći i dugoročno za vrijeme koje nam predstoji, kaže sugovornik HMS-a.

Pri tome, naglašava, maksimalno treba koristiti postojeći politički okvir koji po njegovu mišljenju nije do kraja iskorišten osobito kad je županijska razina vlasti u pitanju.

-Imajući u vidu odmjeren i prijateljski pristup Republike Hrvatske kojoj članstvo u EU i NATO savezu daje jednu potpuno drugu dimenziju u odnosu na onu od prije deset i više godina scenariji nametnutih političkih rješenja protiv volje hrvatskog naroda više nisu tako realni kao što se možda nada Izetbegović i drugi još radikalniji akteri na bošnjačkoj političkoj sceni kakav je Komšić, napominje Vidović.

/HMS/

error: Content is protected !!