Sve je izglednija utrka država za “neželjene” vakcine protiv koronavirusa porizvođača AstraZeneca, a uopće nema naznaka da će Bosna i Hercegovina biti jedna od zemalja u toj utrci. Zbog manjeg broja osoba kod kojih su se pojavili krvni ugrušci nakon cijepljenja spomenutom vakcinom, pojedine države su odlučile da ih manje ili nikako ne koriste.

Vlasti Velike Britanije, Australije i Grčke su među onima koje su preporučile alternativu za AstraZenecinu vakcinu u cijepljenju mlađih osoba. U Danskoj su odlučili da više nikako ne koriste ovu vakcinu.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su pozvali ove i druge države da “neželjene” vakcine doniraju zemljama koje ih imaju vrlo malo, a to je slučaj i u Bosni i Hercegovini.

Američki poslovni portal Bloomberg je prošlog tjedna objavio da je već počela borba za “neželjene” AstraZenecine vakcine. Kao zemlju u kojoj je ta borba počela istakli su Ukrajinu, a za njih su zaintereserane i Češka, Latvija i Litvanija.

Zasad nije poznato kani li bosanskohercegovačka vlast osigurati određeni broj ovih vakcina. Nadležni, koji još nisu kupili nijednu vakcinu, se nisu oglašavali o tome da li planiraju nabaviti ove vakcine. Šute predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, entitetski premijeri, a muk je i u Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Vakcine su trenutno najtraženija roba na svijetu i zato ozbiljne države ulažu velike napore da bi do njih došli. A u Bosni i Hercegovini je svaka doza iznimno važna, jer dnevno od koronavirusa umire nekoliko desetina ljudi, pa bi tako dobro došla i AstraZenecina vakcina za koju su stručnjaci potcrtali da su koristi od nje mnogo veće od rizika. Napomenuli su da je vrlo učinkovita u zaštiti od virusa, tj. znatno smanjuje mogućnost razvoja teških simptoma, hospitalizacije i smrti.

Dok pandemija traje, vlast čeka na donacije i globalni mehanizam COVAX. Možda sada imaju priliku da konačno postupe pravovremeno i pomognu građanima, a možda će i ovaj put biti neodgovorni, tromi i lijeni.

Izvor: Klix.ba

error: Content is protected !!