Kao i prethodne godine, mraz je zabrinuo poljoprivrednike iz Posavine. Situacija je posebno kritična kada je riječ o koštunjavom voću, jer niske temperature utječu na trajno gubljenje roda, a za jabuke i druge plodove stanje je još neizvjesno. Poljoprivrednici navode kako očekuju pomoć i brigu od nadležnih jer su štete dramatične.

Mraza je ove godine bilo u dva navrata, stoga štete na koštunjavom voću iznose oko 90%. Poljoprivrednici su zabrinuti. Joso Živković vlasnik je jednog voćnjaka. Ne zna što će biti ni s njihovim rodom, pa se barem nada subvencioniranju.

Osim mraza, voće su pogodile i hladne temperature što je ometalo let pčela i samim tim oprašivanje, a kruške su najmanje stradale.

„Cvjetnja završava, vidimo da ima prilično dosta formiranih plodova. Međutim, mislim da su nešto i stradale od mraza, a najviše su možda stradale što cvjetovi nisu mogli biti oprašeni”, objašnjava inženjer poljoprivrede Mato Grgić. 

Postoje razni načini kako se zaštititi od mraza i spasiti plodove. Stoga poljoprivrednici smatraju kako je veoma bitno ulagati u sustave protiv naleta mraza.

„Očekujemo i od općinskih i kantonalnih i federalnih struktura pomoć”, dodaje Živković-

Svi se nadaju što manjoj šteti na voću, kako bi, uz sve probleme koji su im se našli na putu, mogli nastaviti svoj rad i ono u što su godinama ulagali.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!