Simboličkim pritiskom na crveno dugme slovenski premijer Janez Janša pokrenuo je u utorak u Mariboru u superračunalo “Vega”, projekt vrijedan 17,2 milijuna eura, sufinanciran najvećim dijelom europskim sredstvima.

– Drago mi je da se Slovenija ovime postavlja uz bok svjetskim velesilama na području informacijskih tehnologija, kazao je slovenski premijer.

Dodao je da će superračunalo postavljeno u prostorima Instituta informacijskih znanosti u Mariboru, a nazvano po slovenskom matematičaru Juriju Vegi, služiti domaćim i europskim znanstvenicima.

Prema riječima Aleša Bošnjaka, direktora mariborskog instituta, Vega je jedno od najsnažnijih superračunala u Europi i svijetu.

– Trenutno je u svijetu samo 13 država koje imaju jača superračunala, kazao je Bošnjak.

Superračunalo Vega ima snagu od 6,9 petaflopova, što je otprilike onoliko kao kad bi oko 50.000 osobnih računala paralelno računalo istu operaciju.

– Naša snaga superračunala odmah je iza kapaciteta Velike Britanije, a ispred Ruske Federacije, kazao je na svečanosti prorektor mariborskog sveučilišta Zoran Ren.

– Superračunala će europskim malim i srednjim poduzećima omogućiti ulazak u visokotehnološko gospodarstvo budućnosti, rekla je u poruci video-vezom sudionicima svečanosti u Mariboru Margrethe Vestager, potpredsjednica Europske komisije, odgovorna za digitalnu transformaciju gospodarstva.

Projekt izveden u okviru poduzeća EuroHPC ocijenila je odličnim primjerom europske suradnje na svim razinama.

– Još važnije je da superračunarstvo ubuduće da potporu umjetnoj inteligenciji i ubrza identifikaciju molekula za nove lijekove, te olakša praćenje zaraza novim koronavirusom i tako da doprinos spašavanju života, istaknula je u obraćanju video-vezom Vestager.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!