U Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno je 3117 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 49 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15380, među njima je 2201 pacijent na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 230 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 313 423 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 6692 preminule, ukupno se oporavila 291 351 osoba od toga 1687 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 31 562 osobe. Do danas su ukupno testirane 1 723 697 osobe, od toga 10 523 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 20. travnjem utrošeno je 708 960 doza, a cijepljene su 565 164 osobe. Prvom dozom cijepljene su 419 252 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 143 796 osoba. Za 2 116 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje. 

Podaci iz županijskih stožera:

● U Varaždinskoj županiji 141 novozaraženi i 6 preminulih.

● U Krapinsko-zagorskoj županiji 74 nova slučaja zaraze.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 104 nova slučaja zaraze.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 462 nova slučaja zaraze.

● U Šibensko-kninskoj županiji 155 novih slučajeva zaraze, 3 osobe preminule.

● U županiji Grad Zagreb 657 novih slučajeva zaraze.

● U Brodsko-posavskoj županiji potvrđena su 93 nova pozitivna nalaza, preminula je jedna osoba.

● U Karlovačkoj županiji 127 novih slučajeva zaraze.

● U Međimurskoj županiji 168 novih slučajeva zaraze.

● U Zagrebačkoj županiji 230 novozaraženih.

● U Ličko-senjskoj županiji 34 nova slučaja zaraze.

● U Osječko-baranjskoj županiji zaraženo novih 112 osoba, šest umrlo.

● U Zadarskoj županiji 109 novozaraženih. U bolnici se liječi 91 pacijent, od kojih devetero na respiratoru.

● U Požeško-slavonskoj županiji 31 novi slučaj zaraze.

● U Primorsko-goranskoj županiji 338 novozaraženih, umrle četiri osobe.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 88 novih pozitivnih osoba.

● U Istarskoj županiji 18 novozaraženih, u pulskoj bolnici umrle dvije osobe.

● U Virovitičko-podravskoj županiji bilježi se četvero novozaraženih osoba virusom, preminula jedna osoba.

● U Koprivničko-križevačkoj županiji 79 novozaraženih, umrla jedna osoba.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 77 novozaraženih, umrle dvije osobe.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata je 40 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Koronavirus u Hrvatskoj:
● Ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić rekao je kako imaju najtežu situaciju od početka epidemije. Bolnica raspolaže s još tri respiratora i da šest osoba nije u posljednja 24 sata preminulo – slobodnih respiratora više ne bi bilo.

● Ministar Beroš na Facebooku je napisao da kritike doživljava kao poticaj, ali da je u ovom slučaju riječ o neutemeljenim optužbama i insinuacijama.

● Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da su podaci o zainteresiranima za cijepljenje u sustavu obrazovanja obrađeni i upućeni prema HZJZ-u te da se interes razlikuje po županijama, pri čemu je kao posebno problematičnu istaknuo Dubrovačko-neretvansku županiju. 

●  Do kraja lipnja bit će cijepljeno 55 posto populacije starije od 18 godina. Rekao je to predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, nakon sastanka vladajuće koalicije.

● S rastom broja zaraženih covidom-19 u posljednjih desetak dana pojačan je pritisak na bolnice, pa je u KB-u Dubrava trenutno 420 oboljelih, među njima 75 na respiratoru, a potpuno su popunjeni covid odjeli u Klinici za infektivne bolesti i novootvoreni odjel u KBC-u Zagreb.

● Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocijenio je u srijedu da je Hrvatska na vrhuncu trećeg vala epidemije, no očekuje da će broj oboljelih jenjavati ako će se stanovništvo držati epidemioloških mjera.

● Drugi je dan masovnog cijepljenja Pfizerovim dozama na Zagrebačkom velesajmu – gdje su jučer prijepodne bile neviđene gužve.

● U Saboru se sastala oporba kako bi razgovarala o SDP-ovoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. Imamo konsenzus, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin i dodao da će ministru Berošu dati vremena da razmisli o svemu i procijeni ima li smisla da ostane ministar. Ako sam ne odstupi, oporba će pokrenuti postupak opoziva.

● Ljudi se boje da će ostati bez cjepiva, no osigurano je dovoljno doza za cijeli ovaj tjedan za sve one koji su naručeni za cijepljenje, objasnio je u Dobro jutro, Hrvatska Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i komentirao jučerašnje višesatne gužve na Velesajmu.● Thalassotherapia u Opatiji je prije dva tjedna postala sekundarni Covid centar. Naime, zbog pritiska na riječki KBC, ondje na liječenje odlaze pacijenti kojima je i nakon 15 dana provedenih u bolnici i dalje potreban nastavak liječenja. Trenutačno je ondje zbrinuto 28 pacijenata koji se liječe od Covida.

● Zagrebačka policija prijavila je u srijedu 48-godišnjaka koji je 15. travnja došao u stanicu za tehnički pregled u Dubravi iako mu je bilo određeno kućno liječenje zbog covida-19.

Koronavirus svijet:

● U Berlinu se u srijedu okupilo oko 8.000 prosvjednika koji traže ukidanje mjera protiv širenja pandemije koronavirusa i protive se promjeni zakona o zaštiti od zaraza koji središnjoj vladi daje veće ovlasti u donošenju mjera, o čemu se danas glasa u Bundestagu.

● Znanstvenici i stručno medicinsko osoblje upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih dodataka usred pandemije koronavirusa, među kojima je i zloupotreba, odnosno pretjerano uzimanje nutritivnih suplemenata s vitaminom D, koji mogu imati kontraefekt i biti vrlo opasni za zdravlje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!