Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u Banjoj Luci kako odbija i razmišljati o novim ratovima na Balkanu, a najavio je kako će jačati suradnju sa svima koji žive u Bosni i Hercegovini.

Vučić je predvodio srbijansko izaslanstvo u radnom posjetu Banjoj Luci, a zajedno s njim tamo su doputovali i premijerka Ana Brnabić te predsjednik parlamenta Ivica Dačić.

Oni su sudjelovali na sjednici vijeća za suradnju Srbije i Republike Srpske, a Vučić je nakon tog sastanka na konferenciji za novinstvo nastojao govoriti pretežito o gospodarskim pitanjima.

Kazao je kako je BiH za Srbiju veoma važan partner, posebice na trgovinskom planu, pa vjeruje da iduće godine donose ubrzani rast i napredak na tom planu.

Iznoseći svoje omiljene teze o “miru i radu kao zajedničkoj budućnosti” najavio je nova ulaganja Srbije u siromašne općine u RS, gradnju autocesta ka Srbiji te gradnju zračne luke u Trebinju koja bi vrijedila do 100 milijuna eura, a Beograd bi za to osigurao 75 milijuna.

– To je strateški važan projekt za cijelu Hercegovinu, kazao je Vučić pojašnjavajući kako je to i razlog zbog kojega će financirati gradnju nove zračne luke, unatoč činjenici da u blizini slabo naseljenog područja gdje se nalazi Trebinje, već postoje još dvije, i to u Dubrovniku i Mostaru.

Tek je odgovarajući na novinarsko pitanje Vučić komentirao napeto političko stanje u BiH kazavši kako Srbija želi partnerske i prijateljske odnose sa sva tri naroda u BiH. Ne pada nam na pamet razmišljati o sukobima i ratovima, kazao je kratko Vučić.

Dodik: RS neće voditi rat, nema plan izaći iz BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik tu je temu jedva dočekao pa je nadugo elaborirao kako je za njega “rat neprihvatljiv” pa ga ne kani ni voditi, a poziva na razgovore koji bi ponudili odgovore na pitanja kako živjeti u BiH. No dodao je da će, ako se Srbi ipak odluče otići iz te zemlje, “odnijeti sa sobom ono što im pripada” odnosno 49 posto teritorija koji sada pripada RS.

– Situacija je politički gledano veoma loša, RS se zaklinje u mir i procese suradnje, a iz Sarajeva stižu samo zahtjevi za eliminaciju RS, kazao je Dodik iznoseći ocjenu kako je najveći problem u tome što nekima ne odgovara jaka Srbija.

Kvalifikacije poput “genocidaši”, kazao je Dodik, postavljaju pitanje kako je uopće moguće zajedno živjeti u BiH te tvrdi kako 97 posto Srba misli da to nije moguće.

Termin kojega je Dodik spomenuo izrekao je ovog tjedna predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kazavši kako bi “radije umro nego dopustio da genocidaši podijele BiH”, što je bio njegov komentar na pitanje o mogućim sukobima ukoliko netko posegne za planovima koji bi vodili ka raspadu zemlje.

Dodik sada tvrdi kako u RS samo nastoje utvrditi kako dalje razgovarati o budućnosti BiH.

– RS neće voditi rat. Neće voditi rat ni za svoju samostalnost. Hoće se braniti, ali neće povući niti jedan ratni potez vezan za njen status, kazao je Dodik optuživši usput i oporbu u RS da podupire stajališta političara iz Sarajeva.

Ustvrdio je kako u RS-u nemaju nikakve veze s dokumentom koji se pojavio u medijima, a sugerira potrebu promjene granica na zapadnom Balkanu kako bi se kroz raspad BiH stvorile etnički čiste države. Dodik tvrdi kako je iznenađen brzinom kojom se proširila rasprava o tom navodnom dokumentu.

– RS nema plan izaći iz BiH, ali kako rade ovi iz Sarajeva oni će nas istjerati, izjavio je Dodik poručivši kako očekuje da će Srbija nastaviti pokazivati solidarnost s RS, a taj će entitet, kako je pojasnio, ostati privržen “slovu Daytonskog sporazuma”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!