Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je, u ime Vlade FBiH, u Sarajevu potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa s predsjednikom granskog reprezentativnog sindikata BH Pošte Eldinom Šabanovićem, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ministar Lasić je nakon potpisivanja rekao da je Granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i da predstavlja značajno unapređenje u odnosu na prethodni.

-Kao osnov za pregovore je poslužio tekst kolektivnog ugovora koji je trenutno bio u primjeni, uz izmjene za pojedine kategorije radnika, kao što su roditelji djece sa smetnjama u razvoju, razvojačeni branitelji, te radnici podvrgnuti transplantaciji organa, kao i određena usklađivanja s odredbama Zakona o radu Federacije BiH. Ovaj kolektivni ugovor je potpisan na razdoblje od dvije godine i njime se uređuju ključna prava i obveze za više od 3.100 uposlenih u poduzećima BH Pošta Sarajevo i Hrvatska pošta Mostar – rekao je ministar Lasić.

Zbog isteka roka na koji je zaključen Kolektivni ugovor iz 2018. godine, Vlada Federacije BiH i Sindikat BH Pošte su 10. kolovoza 2020. godine potpisali ugovor u istovjetnom tekstu s primjenom do kraja ožujka 2021. godine, čime je omogućeno da se pregovarački proces odvija tijekom važenja kolektivnog ugovora.

Dana 2.3.2021. godine, pregovarački timovi su usuglasili prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora, a svoju suglasnost dale su uprave JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, kao i reprezentativni sindikat BH Pošte.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na svojoj 263. sjednici, dala suglasnost i ovlastila ministra Lasića za potpisivanje ovog kolektivnog ugovora uime Vlade Federacije BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

/HMS/