Mate Granić tvrdi da se granice u Jugoistočnoj Europi neće mijenjati……mirnim putem!, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Pitanje granica u Jugoistočnoj Europi je završena priča. Sigurno je da su Sjedinjene Američke Države i Europska unija protiv toga. Hrvatska je isto protiv toga i mirnim putem se to sigurno ne može dogoditi. Čvrsto podržavamo princip nepromjenjivosti granica“, kazao je u intervjuu „Jedan“ BHT-a posebni savjetnik hrvatskog premijera za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić.

Granić ističe kako Hrvatska ne gleda Bosnu i Hercegovinu samo kao teritoriju, već da poštuje njenu suverenost i teritorijalni integritet.

„Bosna i Hercegovina je suverena, teritorijalno integrirana država, prijateljska država i naš interes je da se razvija. Naš interes je prosperitet Bosne i Hercegovine, euroatlantski put. U tome će u Hrvatskoj imati apsolutnog prijatelja uvijek“, tvrdi Granić.

Hrvatska nema ništa sa navodnim Janšinim non-paperom

Bivši hrvatski šef diplomacije i jedan od ključnih pregovarača u Daytonu 1995. godine, danas s funkcije savjetnika hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, tvrdi kako Hrvatska nije ništa znala o non-paperu, neslužbenom dokumentu čije se autorstvo pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši.

„Hrvatska ne samo da nema ništa s tim, nego Hrvatska smatra da je to samo jedan spin, bez obzira tko ga je pisao. Granice se ne mogu mijenjati na ovaj način u miru. Hrvatska se borila za svoju suverenost i neovisnost, a jedan od temelja je bio da nema promjene granica. Hrvatska čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Europska unija jednako tako, Sjedinjene Američke Države jednako tako. Prema tome to s Hrvatskom nema nikakve veze“, kazao je za BHRT Mate Granić.

Odgođena rasprava o hrvatskom non- paperu u Bruxellesu

Granić tvrdi da drugi non-paper, koji je Hrvatska poslala u Bruxelles i u kome se predlažu određene promjene u BiH, prije svega promjena Izbornog zakona BiH, nije stavljen u stranu, već je pitanje procedure kada će se o njemu raspravljati.

„Postoji više država koje podržavaju hrvatski non-paper i taj put je dakle inicijativa za europski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, jačanje BiH, pomoć Bosni i Hercegovini. Primarno, to su temeljni ciljevi. Taj non-paper je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio u Sarajevu i to je način kako se radi s prijateljskim državama“.

Savjetnik hrvatskog premijera navodi kako prijedlog Hrvatske za promjenu Izbornog zakona u BiH nije u neskladu s presudama europskih sudova.

„Što se tiče Suda za ljudska prava, svi građani BiH moraju imati ista prava. Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju pravo birati svog člana Predsjedništva. On može biti Bošnjak, Hrvat, Židov, Rom, bilo što, ali ga oni imaju pravo birati. To nije u nikakvoj suprotnosti. To je temelj i to treba poštivati. Iz toga proizilaze mnoge stvari i mnogi nesporazumi“, govori Mate Granić.

Hrvatska odustala od zagovaranja federalizacije BiH?

Granić nije izravno odgovorio na pitanje odustaje li Hrvatska odustaje od zagovaranja federalizacije BiH, budući da to u svom non-paperu ne spominje, a ranije su eurozastupnici iz Hrvatske u Europskom parlamentu promivirali upravo federalizaciju BiH.

„Hrvatska želi samo jedno, ono što je dogovoreno u Washingtonu i Daytonu i kasnije potpisano u Parizu da se poštuje. Da je Bosna i Hercergovina suverena, teritorijalno integrirana država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da svaki narod ima pravo birati svog, koga hoće svog predstavnika. I jednako tako da je osiguran izbor u Domu naroda. To su tzv. vitalni interesi. To je ono što Hrvatska podržava, ni više ni manje. A logično je da će se javljati razne ideje ukoliko se ne poštuju oni temeljni principi“, odlučan je Granić.

U intervjuu „Jedan“ BHT-a Mate Granić tvrdi kako između Hrvatske, BiH i Srbije ima mnogo otvorenih pitanja i da je potreban trajni dijalog. Interes Hrvatske je, kako tvrdi, rješavanje otvorenih pitanja sa svima, bez obzira na to što oko nekih stvari neće biti saglasnosti.

Intervju s Matom Granićem, možete pogledati večeras od 19.45 na programu BHT1.

/HMS/