Predsjednik Republike Zoran Milanović u Jasenovcu odao je počast polaganjem cvijeća i kamenčića kod Spomen-obilježja Kameni cvijet. Uz njega su bili bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

“Htio bih nešto uvodno reći jer je 80 godina osnutka ovog logora. Ovo je ustaški logor, ustaše su Hrvati, a kako sam Hrvat, ne mogu se praviti da me se to ne tiče. Ovo je bilo kontroverzno mjesto, i dalje je, jedna strana pretjeruje i govori da je ovdje ubijeno 750 tisuća ljudi, no to baš nije moguće. Ovdje sam dolazio još kao gimnazijalac i govorili su nam isto”, rekao je Milanović.

“Film Dara iz Jasenovca je napravljen po ukradenom scenariju. Nikako na zelenu granu s ovim mjestom. Ja nisam donio vijenac, donio sam ružu i kamenčić. Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obilježavanja, ovo nije stvar glumimo li ili ne, državnik mora pokazati emociju, ali i ponašati se u skladu s očekivanjem. Ono što sam čuo su jadne izlike. Epidemiološki, vidim da je i ministrica kulture koja se da malteretirati od premijera, rekla da je prošlogodišnje zajedničko obilježavanje bilo pogrešno. Je li ona stručnjak za kulturu nacije ili za kulturu gljivica i virusa? Jer se ponaša kao stručnjak za viruse”, objasnio je.

“Nisam počeo ja govoriti i ljudima davati životinjska svojstva. Ja imam samo riječ, nemam novac. A kad smo kod novca… Drago mi je da je ovdje bio general Džanko sa mnom, na vlastitu inicijativu. Njega nikad nisu zvali u Okučane”, kaže Milanović koji je zahvalio bivšim predsjednicima Mesiću i Josipoviću i bivšoj premijerki Kosor na dolasku.

Usporedio je današnje obilježavanje s kolonom u Vukovaru.

“Gospodin Plenković se, kad mu odgovara, poziva na Vukovar. Gospodin Plenković nikad nije odlazio u Vukovar dok nije postao aspirant na predsjedničko mjesto u HDZ-u”, rekao je Milanović.

Dodao je kako je u njegovom izaslanstvu trebao biti i predsjednik Antifašista Franjo Habulin, koji je, kaže, na čelu jedne siromašne udruge, rekao je Milanović, navodi dnevnik.hr.

Oštra rasprava sa Sašom Kosanovićem

Jedan od prisutnih novinara, Saša Kosanović, porječkao se s Milanovićem.

“Saša, jeste li ovdje kao političar ili kao novinar? Jeste li član neke političke organizacije? Jeste li član nekog vijeća. Inače ste mi drag čovjek, ali ste u sukobu interesa do grla. To je hrvatski problem, bježanje od istine. Vidim da nemate mikrofon, nemate mikrofon”, rekao je Milanović bivšem novinaru HTV-a koji sada piše za Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće, a kojemu je na čelu SDSS-ov Milorad Pupovac.

Kosanović je odgovorio da ne radi na televiziji, da je tamo dobio otkaz.

“Znam, i dolazili ste k meni više puta. Bio sam vrlo loše volje zbog toga”, podsjetio je Milanović.

O Pupovcu

“Gospodin Pupovac je izvrijeđao moju kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda koja je i akademski i po svemu dugome iznad njega. Kupljen je i ucijenjen.Ja sam predstavnik Srba pa tek onda Pupovac. U Zagrebu je dobio 200 glasova, a ima više od 20.000 Srba u Zagrebu. To nije legitimno”, rekao je Milanović

O Zoranu Mamiću

O odlasku Zorana Mamića u BiH i Plenkoviću koji je rekao da se Vrhovni sud treba izjasniti o tome zašto se to dogodilo i je li stvar u zakonu ili o sudskoj praksi rekao je: “Zakon omogućava sigurnosne mjere. Možda je Plenković mogao zagalamiti, mislite da ga državna odvjetnica ne bi poslušala?”
Istaknuo je da Mamić postupa na način za koji misli da je u njegovom interesu i da je to njegovo pravo te da mu to omogućava zakon.

“Gdje je Kosanović? Otišao je. Sad više nije novinar”, rekao je zaključno Milanović.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

error: Content is protected !!