Broj poziva i prijava nasilja nad ženama i djecom za vrijeme pandemije koronavirusa povećan je za čak 30 posto u odnosu na 2019. godinu, a prilično je eskaliralo za vrijeme policijskog sata, rekla je Nataša Kurtuma, voditelj ureda u Fondaciji “Lara” u Bijeljini.

Kurtuma je objasnila da su žene za vrijeme policijskog sata, kada je bilo ograničeno kretanje i nasilje eskaliralo, duže bile zatvorene sa nasilnicima.

Ona je pojasnila da prijave nisu intenzivno pristizale na početku pandemije već poslije ukidanja policijskog sata, a problemi su se pojavili jer pojedine institucije nisu radile ili su imale ograničeno radno vrijeme, pa su primale samo prijave za koje su procijenili da su najhitnije.

“Žrtve su se onda više obraćale nama, često putem Facebook stranica, Vibera, maila, telefona jer žrtve nisu bile u mogućnosti osobno doći u ured”, rekla je Kurtuma za BHRT.

Prema njenim riječima, kao oblici nasilja i dalje se bilježe i psihičko i fizičko nasilje, ali i ekonomsko.

“Ekonomska situacija se u većini obitelji pogoršala tijekom pandemije, što je doprinijelo da dođe do povećane pojave nasilja”, istakla je Kurtuma.

Ona je napomenula da su Sigurna kuća i Fondacija “Lara” sve vrijeme pandemije radili i da, na sreću, nitko od njih nije bio pozitivan na koronavirus.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!