Povodom blagdana Svetog Josipa 01.svibnja 2021. na Groblju Mira na Bilima, župa Goranci slavit će se sveta misa s početkom u 12,00 sati. Misu će predvoditi fra Miljenko Stojić, povjerenik HBK i BK BIH za hrvatski martirologij u hercegovačkim biskupijama i vicepostulator postupka mučeništva pobijenih hercegovačkih franjevaca. Tom prigodom blagoslovit će se novo postavljena zvona na crkvi Sv. Josipa.

Podsjetimo, crkvu svetog Josipa Radnika 2016. godine blagoslovio je biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski msgr. Ratko Perić povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Upravo za ovu 2021. godinu Sveta Stolica objavila je u apostolsko pismo pape Franje „Patris corde“ (Očinskim srcem) u povodu 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Tim povodom do 8. prosinca 2021. održat će se posebna Godina svetog Josipa uz koju su vezani posebni oprosti. Ljubljeni otac, otac pun nježnosti, poslušni otac koji prihvaća; otac kojeg resi kreativna hrabrost, marljiv, uvijek u sjeni, tim riječima papa Franjo na nježan i dirljiv način opisuje svetog Josipa. U pozadini Apostolskog pisma krije se pandemija COVID-19 koja nam je – piše Franjo u pismu – pomogla da shvatimo važnost običnih ljudi, onih koji, daleko od očiju javnosti, svakodnevno iskazuju u kreposti strpljivosti i ulijevaju drugima nadu i potiču na suodgovornost. Po tome su nalik svetome Josipu, „čovjeku koji prolazi nezapaženo, čovjeku svakodnevne prisutnosti i povučenom u skrovitost“, a koji je ipak imao ulogu protagoniste u povijesti spasenja.

Manje je poznato, ali svakako značajno spomenuti, kako je još 1962. godine mostarski biskup Petar Čule na Drugom vatikanskom koncilu pred svim drugim biskupima opširno govorio o svetom Josipu, zahtijevajući da se Josipovo ime uključi u Rimski kanon mise. Govor biskupa Čule o svetom Josipu doveo je papu Ivana XXIII. gotovo do suza, jer je i osobno poznavao patnju koju je biskup Čule prolazio pod torturom komunizma, te ga je potakao na djelovanje. Tri dana nakon što je biskup Čule održao svoju prezentaciju o svetom Josipu, papa Ivan XXIII. odredio je da se ime svetog Josipa uključi u Rimski kanon. Dekret je stupio na snagu 8. prosinca 1962. Danas je ime svetog Josipa uvršteno u sve četiri euharistijske molitve.

Vjerujem da je s istim motivima i Hrvatski sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”. Kao trajan spomen na tu odluku, 14. srpnja 2008., na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je reljef sv. Josipa, rad kipara Šime Vulasa.

Upravo zbog toga na hrvatskom tlu posebno se štuje i slavi blagdan Svetog Josipa, kao i diljem svijeta gdje djeluju hrvatske katoličke misije i zajednice.

Posvećena kapelica sv. Josipu na Bilima, župa Goranci na taj blagdan prvi put će oglasiti nova postavljena zvona koja su dar prijatelja i dobročinitelja Nedjeljka Miličevića, koji je kum zvona. Napisi koji rese tri zvona su: „Hrvatski mučenici, molite za nas“, „Sv. Josipe, moli za nas“ i „Kraljice mira, moli za nas“.

Od dana blagoslova, zvona će redovito zvoniti a posebno će biti najavljeno zvonjenje tih, kao i svih ostalih crkvenih zvona na dan 15.svibnja kada se obilježava stradanje hrvatskog naroda na Bleiburgu i svim drugim križnim putevima.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!