Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador predložio je da američka vlada ponudi privremene radne vize, a moguće i državljanstvo onima koji budu sudjelovali u opsežnom programu sadnje drveća za koje se nada da će se proširiti na Srednju Ameriku.


U obraćanju na virtualnom samitu o klimi u organizaciji Bijele kuće, Lopez Obrador je rekao da Meksiko namjerava proširiti na Srednju Ameriku program “Sembrando Vida” ili “Sjetva života”, zaštitni znak njegove vlade u okviru kojega se sadi 700.000 stabala.

Nazvavši pothvat “možda najvećim pošumljavanjem na svijetu”, Lopez Obrador je rekao da program cilja na otvaranje 1.2 milijuna radnih mjesta i sadnju tri milijarde stabala u jugoistočnom Meksiku i Srednjoj Americi.

Na dvodnevnom samitu na kojem virtualno sudjeluju čelnici 40 zemalja, Lopez Obrador je rekao da bi američki predsjednik Joe Biden “mogao financirati” širenje programa na Gvatemalu, Honduras i El Salvador.

– Dodajem komplementarni prijedlog, uz dužno poštovanje, da američka vlada onima koji odluče sudjelovati u ovom programu, tri godine zaredom saditi drveće u svojoj državi, omogućit privremenu radnu vizu, rekao je Lopez Obrador.

– I nakon druge tri ili četiri godine, da dobiju pravo boravka u SAD-u ili dvojno državljanstvo, dodao je.

Lopez Obrador ponovno se nije obvezao na smanjenje emisije stakleničkih plinova. Otprije je suočen s kritikama zbog politike zalaganja za fosilna goriva, ali je rekao da Meksiko modernizira svoje hidroelektrane kako bi smanjio korištenje nafte i ugljena za proizvodnju struje. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!