Sudionici panel rasprave ”Trenutno stanje, prepreke i preporuke u sektoru okoliša područja Županije Zapadnohercegovačke”, održanoj u petak u Širokom Brijegu upozorili su, uz ostalo, kako je biodiverzitet na području te županije ozbiljno ugrožen, kao i okoliš u cjelini, a stanje dodatno pogoršava čak 200 divljih deponija koje su locirane na tom području.

Panel je okupio aktere zaštite okoliša na području ŽZH, a predstavljen je i video materijal koji je nastao u sklopu projekta.

Voditeljica projekta Lucija Kvesić upozorila je na nerazvijenu ekološku svijest, kao i na postojanje čak 200 divljih deponija na području ŽZH.

Mi smo u sklopu projekta bili angažirani u detektiranju divljih deponija i poražavajuća je činjenica da ih ima preko 200, ocijenila je Kvesić.

Smatra kako se to mora sankcionirati, a ne da svi samo prebacuju loptu jedni na druge.

Kada je u pitanju priroda i njezina zaštita, Kvesić smatra kako se stanje na globalnoj, ali i lokalnoj razini stalno mijenja pa tako i na području ŽZHe gdje je biodiverzitet, kako kaže, narušen, kao i okoliš u cjelini.

Mi radimo istraživanja o prikancu i nastojimo zaštititi tu vrstu jer je to endem koji postoji samo na području Mostarskog blata. Imamo jako puno posla i drago mi je da sam kao predstavnik ‘WWF Adrije’ ovdje kako bih podržao ovaj projekt, kazao je Vedran Kordić, projektni službenik Udruge Dinarica/WWF Adria koji je tijekom panela predstavio rad te organizacije, kao i ulogu nevladinih organizacija u zaštiti okoliša na Mostarskom blatu.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!