Ministri iz Federacije BiH su neodgovornim ponašanjem prisilili poljoprivredne proizvođače da izađu na ulice 4. svibnja, budući da u Vijeću ministara nisu podržali uvođenje zaštitnih mjera na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU, stav je udruga koja okupljaju ovu populaciju u Republici Srpskoj i FBiH.

Predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da argumentacija ministara iz FBiH nije točna i da je ovo potvrda da oni “ne rade u korist napaćenog naroda i da je ovaj potez isključivo na štetu najbrojnije populacije u BiH”, piše Dnevni list.

“Oni su svojim neodgovornim ponašanjem i nečinjenjem u skladu sa Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju prisilili poljoprivredne proizvođače da izađu na ulicu i da tamo pokušamo da ih natjeramo da rade u korist svih nas”, rekao je Marinković.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo istaknuo je da su oni izgubili strpljenje jer su ministri imali godinu dana , te da na ulice izlaze 4. svibnja.

“Ako njihovo uvođenje i jeste u suprotnosti sa pravilima EU, a nije, onda je trebalo da smisle neko drugo rješenje. Nije ovo Eldorado i nečija prćija”, naglasio je Bićo.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je jučer da ministri iz FBiH na sjednici Vijeća ministara nisu podržali informaciju o poduzetim mjerama radi aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU.

Košarac je odbacio argumentaciju kolega iz FBiH kada kažu da se protivi Europskom povjerenstvu uvođenjem privremenih mjera ili eventualnim izmjenama SSP-a

Izvor: iks-portal.info