Hrvatski Vrhovni sud potvrdio je u petak prvostupanjsku presudu kojom je Smiljana Srnec (46) nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000., a čije tijelo je nakon 19 godina pronađeno u zamrzivaču.

Najviši sud je odbio žalbu optuženice čime je postala pravomoćna presuda varaždinskog Županijskog suda, a u kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se Smiljana Srnec nalazi od 16. veljače 2019. godine.

Vrhovni sud smatra da kazna zatvora od 15 godina najbolje odgovara svrsi kažnjavanja, a riječ je o najvišoj propisanoj kazni za ubojstvo prema Kaznenom zakonu u vrijeme počinjenja djela.

Najviši sud je pojasnio da je optuženica majka troje djece, od kojih je dvoje maloljetno, međutim ta okolnost nema nikakvo značenje kod odmjeravanja kazne jer pretežu utvrđene otegotne okolnosti.

Sud je precizirao da je otegotna okolnost dosadašnja osuđivanost za davanje lažnog iskaza te što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da je sestra u inozemstvu.

Vrhovni sud ističe da je Srnec počinila ubojstvo s najvišim stupnjem krivnje – izravnom namjerom, u stanju pune ubrojivosti i svijesti o protupravnosti. Uz to, Srnec je tijelo žrtve držala cijelo vrijeme u škrinji u kući u kojoj je živjela i tako prikrila počinjeno djelo, dok je roditelje i rodbinu dugo vrijeme držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve.

”To daje kaznenom djelu zaista posebnu težinu i odiozan karakter. Visok stupanj kriminalne količine proizlazi iz okolnosti da su žrtvi nanesene smrtonosne ozljede glave dok je bila u odmarajućem položaju. Žrtva je imala 23 godine. Skrivanje tijela žrtve u škrinji upućuje i na planiranje kaznenog djela”, precizirao je sud.

Smiljana Srnec je na varaždinskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena za ubojstvo sestre kojoj je zadala najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu. Tijelo je otkriveno u veljači prošle godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je u pritvoru. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005. godine, javlja Hina.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!