Nakon četiri brzinska ispita na Croatia Rallyju, trećoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u reliju, u vodstvu je Belgijanac Thierry Neuville (Hyundai), koji je potvrdio da mu najbolje leže asfaltne podloge, dok je Finac Kale Rovanperä, koji je vodeći u ukupnom poretku SP nakon dva relija, odustao već na prvom brzincu.

Velšanin Elfyn Evans (Toyota) sa +7.3 sekundi zaostatka je drugi, a aktualni i sedmerostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier (Toyota) sa 12.3 sekundi slabijim vremenom je na trećoj poziciji na polovici prve etape. Pobjednik finskog Arctic Rallyja Estonac Ott Tänak (Hyundai) sa zaostatkom od +25.3 sekunde je na četvrtom mjestu.

– Imali smo pristojan nastup, vozim najbolje što mogu, rekao je Neuville po završetku četvrtog brzinca i dodao: – Dvije posljednje etape su bile stvarno skliske. Uvjeti bi trebali biti manje-više jednaki za sve, ali došlo je do nekih zaista iznenađujućih promjena u “gripu”.

Nakon nekoliko prvih kilometara početnog brzinca su izletjeli vodeći Kalle Rovanperä i Jonne Halttunen. Finci su neozlijeđeni, ali njihova Toyota Yaris WRC pretrpjela je veliku štetu, iako se nadaju da će ju moći popraviti za subotnji nastup.

– Jonne i ja smo dobro, rekao je Rovanpera za WRC Plus All Live.

– Bilo je to pred sam kraj brzinskog ispita, zadnja dionica nizbrdo, koja je bila stvarno skliska i veći dio etape prilično sam nisko upravljao automobilom. Pri ulasku u zavoj sam zakočio i pokušao skrenuti, ali već u ulasku u zavoj gubim automobil, nisam uspio doći u pravu trkaću liniju i zato smo izletjeli, dodao je.

Posada Ogier/Ingrassia je dovršila 6,94 kilometara dugu etapu Rude – Plešivica na petom mjestu i s probušenom lijevom stražnjom gumom nakon što je gotovo izletjela na istom zavoju gdje su ispali Rovanperä i Halttunen. 

– Bio je to trenutak na istom zavoju gdje je izletio Kalle te smo skoro i mi otišli, objasnio je Ogier i nastavio: – Guma je pukla i izgubio sam gotovo šest sekundi. Ali nastavljamo!

Nakon što su ostvarili najbolje vrijeme na početnom brzincu za 2,1 sekunde, posada Neuville/Wydaeghe je ponovno bila najbrža na drugom brzinskom ispitu, ovaj put s razlikom od 4,9 sekundi. Toyotine posade Ogier/Ingrassia i Evans/Martin ostvarile su identično najbrže vrijeme na trećem brzincu prije nego što su Neuville/Wydaeghe najbržim prolazom kroz četvrti brzinski ispit vratili prvom danu napetost.

Trojica najboljih odabrali su kombinaciju mekih i tvrdih guma Pirelli za jutarnju sekciju, dok su se Ott Tänak i Martin Järveoja odlučili za tvrde gume sa samo jednom rezervom na svom Hyundai i20 Coupe WRC. Estonci su ukupno četvrti, sa zaostatkom od 17,8 sekundi za vodećima.

– Ne kažem da je izbor guma bio pogrešan, ali osjećaj nije bio dobar. Čak i ako je potpuno suho i sve izgleda suho, teško je držati kontrolu i moramo bolje paziti. Toliko je promjena na površini, a na svakom mjestu je drugačije i teško je biti siguran. Moramo sada dobro proučiti podatke. Danas popodne sigurno trebamo drugačiji pristup, rekao je Tänak za WRC Plus All Live.

Uz suvozača Renauda JamoulaAdrien Fourmaux u potpunosti je iskoristio svoj prvi nastup u elitnoj WRC kategoriji. Francuz koji vozi za M-Sport Ford World Rally Team je ukupno šesti, a slijede ga momčadski kolege Gus Greensmith i Chris Patterson

U petak prijepodnevnom dijelu programa na rasporedu su bila četiri brzinska ispita, a još četiri su u poslijepodnevnom programu.

Viliam Prodan (Ford Fiesta), koji je od šest hrvatskih posada bio najbolji na prvom brzinskom ispitu, odustao je u trećoj etapi zbog mehaničkog kvara na automobilu. Tako je nakon četiri brzinca od Hrvata najbolji Krešimir Ravenščak na 48. mjestu (Ford Fiesta/ +8:48.4), 52. je Željko Magličić (Ford Fiesta/ +9:21.0), na 55. poziciji je Martin Ravenščak (Ford Fiesta/ +9:33.0), do njega na 56. i 57. mjestu su Mateo Butorac (Peugeot 208/ +9:56.2) i Ivica Siladić (Ford Fiesta /+10:52.4).

 Na Croatia Rallyju trebao je nastupiti i jedan od najboljih hrvatskih vozača Niko Pulić, koji je bio prijavljen je za elitnu, WRC kategoriju, ali je zbog koronavirusa morao odustati.

 Croatia Rally, najveće i najznačajnije automobilističko natjecanja ikad održano u Hrvatskoj, će se voziti od petka do nedjelje na lokalnim cestama Plešivice, Žumberka, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije na ukupno 300 kilometara brzinskih ispita koje karakteriziraju uske i zavojite ceste s brojnim prijevojima. Vozačima zasigurno neće biti lako jer će brojne promjene asfalta iziskivati pronalazak optimalnog podešavanja vozila, a važnu će ulogu odigrati i gume.

U petak se vozi osam brzinskih ispita, još osam brzinaca je u subotu, a četiri u nedjelju.

Rezultati nakon četiri brzinska ispita:

1. Thierry Neuville (Bel/ Hyundai) 27:47.9

2. Elfyn Evans (VB/Toyota) +7.3

3. Sebastien Ogier (Fra/Toyota) 12.3

4. Ott Tänak (Est/Hyundai) 25.3

5. Craig Breen (Irska/Hyundai) 33.4

6. Adrien Fourmaux (Fra/Ford) 44.4

7. Gus Greensmith (VB/Ford) 49.5

8. Pierre-Louis Loubet (Fra/Hyundai) 55.4

9. Takamoto Katsuta (Jap/Toyota) 1:06.1

10. Mads Ostberg (Nor/Citroen) 1:41.5

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!