Bosna i Hercegovina je još jednom propustila priliku za unaprjeđenje odnosa sa iseljeništvom i nije iskoristila potencijal koji iseljeništvo može donijeti.

Kako je prenio klix.ba, na posljednjoj sjednici Vijeća ministara nije usvojen Pravilnik o evidenciji znanstvenog i poslovnog iseljeništva i istaknutih pojedinaca u iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine.

Pravilnik podrazumijeva uspostavljanje evidencije, a sa ciljem unapređenja i boljeg razumijevanja iseljeništva, pružanja kvalitetnijih usluga iseljeništvu, razvijanja različitih oblika suradnje iseljeništva s Bosnom i Hercegovinom, snažnijeg uključivanja iseljeništva u društveno-ekonomski život Bosne i Hercegovine i većeg doprinosa razvoju Bosne i Hercegovine.

Usvajanje Pravilnika nije podržalo šest članova Vijeća ministara, dok su ostali, njih četvero, podržali usvajanje.

Prema spekulacijama razlog za neusvajanje Pravilnika su političke zavrzlame obzirom da Demokratski narodni savez (DNS) više nije u parlamentarnoj većini na državnom i entitetskom nivou, a njegov član Miloš Lučić je još ministar za ljudska prava i izbjeglice. Smjena ministra je vrlo izgledna, a pretpostavlja se da će novi ministar biti bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Radio Ljubuški/Klix.ba

error: Content is protected !!