I dalje je velik broj hospitaliziranih pacijenata u splitskom KBC-u. Prva ‘na udaru’, 24 sata dnevno je Klinika za infektologiju, gdje se obavlja trijaža svih pacijenata.


Od pojave ozbiljnih simptoma, borba počnje. Djelatnici u radnom vremenu prijeđu kilometre. Dnevno im dolazi oko 120 ljudi. Oni koji su životno ugroženi odmah idu dalje, tako da rade prema prioritetima, priča medicinska sestra Ana Marija Barišić.

– Pacijeneti dolaze s upalom pluća, COVID pozitivni. Dosta je veliki obrat ovdje na infektologiji, dodaje liječnica Adela Markota. Zato je prvi kontakt brz, precizan i profesionalan. Daju se sto posto.

– Često puta smo u dilemi. Strah nas je da nešto ne propustimo i da nam bolesnici ne čekaju. Malo mislim na sebe, svoje zdravlje i obitelj, ali snalazimo se. Kad bih birala, opet bih isto izabrala. Jer ovdje dolaze do izražaja sve karakteristike sestre, kaže medicinska sestra Mara Katavić.

Nebrojeno puta na dan izađu iz pomoćnih ordinacija na parkiralište Klinike i ponovno uđu. Preteško je, objašnjava specijalistica hitne medicine Ivana Ferri Certić. Kaže kako je danas pregledala 10 ljudi, a nije ih stigla unijeti u računalo. Ljudi misle da radim nešto drugo, ali i to se mora, dodaje.

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split prof. Ivo Ivić nije optimističan. Rasteretiti ih mogu samo što restriktivnije mjere, jer je očito da ćemo u ‘ovome’ biti još dugo, smatra. Uz mjere, cijepljenje je jedina opcija u borbi, dodaje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!