Crni kontinent ponovno je zaboravljen. Mediji ne javljaju o dramatičnim podacima, nema vijesti o potpunim zatvaranjima, nema informacija o problemima u bolnicama i o tome kako stanovništvo odbija cijepljenje u strahu od posljedica krvnih ugrušaka.

Jer kako izvještavati o problemima vezanima za cijepljenje kada ono gotovo nije ni počelo. Teškoće – tehničke. Naime, gotovo sva cjepiva zahtijevaju posebne uvjete skladištenja, one s niskom temperaturom. Što je u Africi veliki problem jer u većini zemalja ne postoji energetska infrastruktura. Pa na red dolaze inovacije. Takozvani solarni hladnjaci.

– Kada ubacite novčić imate “Koolboks” sa svojim vodenim spremnicima. Ovi spremnici su puni vode i moraju se smrznuti kako bi temperatura ostala dosta niska unutar “Koolboksa”. Ova oprema radi rad s CIE (Električna kompanija Obale Bjelokosti) kao i sa solarnim pločama, ističe tehničar tvrtke Peg Africa Solar Axell Kevin.

Ova inovacija neće samo pomoći u cijepljenju stanovništva Afrike, nego i u unapređenju poslovanja malih gospodarstvenika, koji još nisu upoznali blagodati tehničke revolucije koja je poznata u cijelome svijetu.

Ova skromna ribarska obitelj napokon ima nadu da može bolje živjeti. Ironično, jer da nije bilo pandemije, ne bi bilo ni ovih novih pomagala.

– Moja žena i ja bavimo se ribarstvom, prodajemo ribu. Dio ribe sušimo kako bi duže opstala, ili je stavimo u led da bi je nakon dva ili tri dana odnijeli na tržnicu. Danas je cijena leda dosta visoka, pa gledamo kako bi radili uz pomoći hladnjaka koji se snabdijeva putem solarne energije, kaže ribar Antoni Fianni

No vratimo se problemima vezanima za cijepljenje na Crnom kontinentu. Cjepivo stiže presporo jer nijedna afrička vlada ne želi uvesti veliku količinu koju ne može skladištiti na pravilan način.

Primjer iz Obale Bjelokosti i skladištenje u solarnim hladnjacima očito je najbolji način da se cijepljenje u Africi provede.

– Upravo su stigla prva cjepiva u afričke zemlje poput Senegala ili Obale Bjelokosti, a potreban nam je hladni lanac. A ako to nemamo, a ako ključni odjeli i ministarstva ne slijede logiku hladnog lanca, onda je jasno da ljudi u udaljenim područjima neće imati pristup cjepivima, dodaje Thierry Adonis, ravnatelj kompanije Peg Africa Solar za Obalu Bjelokosti.

Afričke zemlje ne muči samo skladištenje cjepiva. S obzirom na to da većina stanovnika živi u udaljenim područjima, a cestovna je infrastruktura gotovo nikakva, dostava cjepiva jedino je moguća dronovima.

Gana je prva uvela takvu praksu, koja se pokazala kao izvrsno rješenje.

Dronovi dnevno obave čak 30-ak dostava cjepiva koje se nalazi u solarnim hladnjacima. Unatoč svim početnim problemima, čini se da je i za Afriku pronađeno uspješno rješenje za zaustavljanje pandemije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!