Za malo više od mjesec dana počinju ispiti državne mature. Iako je kalendar pisanja poznat, epidemiološke upute nisu. U Nacionalnom centru kažu da će biti slične prošlogodišnjima. Profesori i maturanti se čude – lani su pretežno imali nastavu na daljinu, a ove godine uživo. Vjerojatnost zaraze je veća. Pitaju se, postoji li alternativa, zaraze li se u vrijeme pisanja ispita iz obveznih predmeta?

Žele li znati što ih čeka završe li u vrijeme pisanja ispita u samoizolaciji ili budu zaraženi, ovogodišnji maturanti to za sada mogu pročitati u prošlogodišnjem pravilniku.

– Prošle godine je bila drugačija situacija jer smo išli iz drugačije situacije na te ispite i učenici, a i dežurni nastavnici, kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola.

Nastava za maturante prošle je godine bila online, a ove uživo.

– Znamo od prošle godine ako je netko u samoizolaciji piše u školi izoliran, ali što ako je netko pozitivan, pita se Jana Kic, maturantica, II. gimnazije Zagreb.

Jasno im je da tada u školi pisati ne mogu. 

– Učenici koji zbog bolesti ili izrečene mjere samoizolacije neće biti u mogućnosti pristupiti polaganju ispitima državne mature u ljetnom roku, moći će pristupiti ispitima u jesenskom roku uz opravdani razlog izostanka. Što se tiče priznavanja njihovog ostvarenog rezultata u jesenskom roku za upise na visoka učilišta, to ovisi isključivo o njihovim odlukama kako će postupati i rangirati te pristupnike, kažu u Nacionalnom centru. 

Prevedeno – ovisi o dobroj volji fakulteta. Propusti li maturant, zbog COVID-a, ljetni rok, a popune li se kvote na željenom fakultetu, u jesenskom ostaje bez željenog fakulteta.

– Svi ćemo se dodatno paziti, ali uvijek se može poklopiti nesretan slučaj, kaže Jana.

A osim za maturu neki se pripremaju i za državna natjecanja. Leon iz Petrinje među deset je najboljih matematičara u državi.

– Što se tiče potresa to me dodatno stresiralo, ali nisam odustao od pripremanja. Trudio sam se da postignem taj uspjeh, kaže Leon Križanić, maturant Srednje škole Petrinja.

Kada se već toliko trude, uz sav stres kroz koji prolaze, zar ne bi trebali dobiti odgovore na pitanja koja ih muče i o kojima im u krajnjem slučaju ovisi budućnost.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!