Bijeli i lijepi zubi su prve asocijacije mnogima kada čuju izraze kao što su oralna higijena i oralno zdravlje. No, oralno zdravlje se ne odnosi samo na dio zubi vidljiv kada se nasmijemo, već se tiče zdravlja kompletne usne šupljine, ali i zdravlja cjelokupnog organizma.

Osim što loša oralna higijena uzrokuje bolesti zubi i desni, također se povezuje s bolestima srca, rakom i dijabetesom te može utjecati na razvoj fetusa tijekom trudnoće. Zato je važno održavati pravilnu oralnu higijenu, koja uključuje redovito pranje zubi, čišćenje međuzubnih prostora, korištenje tekućine za ispiranje usta i redovite preventivne preglede kod stomatologa, piše Centarzdravlja.hr.

Iako o pranju zubi učimo još od malena, mnogi nisu svjesni da svoje zube peru sasvim pogrešno i koriste četkicu za zube koja im ne odgovara. Tomu u prilog govore poražavajuće statistike, a to je da Hrvati u prosjeku peru zube tek 40 sekundi, što je znatno manje od 2 minute 2 puta dnevno koliko preporučuju stomatolozi. Osim toga, problem je i što četkice za zube mijenjaju tek 1-2 puta godišnje, a pranje zubi starom i istrošenom četkicom nije učinkovito.

Svi bi voljeli imati lijep, zdrav osmjeh, no unatoč brojnim informacijama mnogi i dalje imaju brojne nedoumice kada je riječ o pranju zubi. Jedna od nedoumica je kakvu četkicu za zube odabrati. Gotovo svi su čuli za električne četkice za zube, ali ne znaju koje su njihove prednosti i isplati li se uložiti novac u njih.

Razlika između obične i električne četkice za zube

Postoji velika razlika između obične i električne četkice za zube, a isto tako postoji i velika razlika između nekvalitetnih električnih četkica te onih koje su razvijene u suradnji sa stomatolozima i klinički testirane, kao što su Philips Sonicare zubne četkice koje pokreće sonična tehnologija.

Jedno je istraživanje pokazalo da osobe koje koriste kvalitetne električne četkice, imaju manje plaka i manje bolesti desni.

Obična četkica za zube će obaviti svoj posao ako se koristi pravilno, ipak nerijetko ljudi ne znaju pravilno rukovati četkicom za zube i ne zahvate svaku plohu zuba te ne peru zube dovoljno dugo.

Četkanjem običnom četkicom u prosjeku napravimo oko 300 pokreta u minuti, dok Philips Sonicare četkica napravi nevjerojatnih 62.000 kombiniranih pokreta u istom vremenu. Stoga, nije nevjerojatno da su Philips Sonicare četkice čak do 10 puta učinkovitije u uklanjanju naslaga od obične četkice za zube. Philips Sonicare nudi široki raspon raznih modela četkica poput DiamondClean 9000 serije, koja nudi kompletnu njegu zubi i desni ili Protective Clean serije koja je idealna preporuka za one koji tek žele upoznati svu snagu sonične tehnologije. Ono što je važno napomenuti je da svi modeli Sonicare četkica u samo 2 minute nježno i dubinski čiste zube i desni zbog čega ih preporučuje i Hrvatsko parodontološko društvo.

Sonične vibracije i amplituda pokreta stvaraju mikromjehuriće koji čiste prostor između zuba i uzduž linije desni. Pogodne su i za osobe s osjetljivim zubima i desni te osobama koje nose aparatić za zube.

Električne su četkice posebno prikladne za korištenje kod djece koja još ne znaju pravilno oprati zube. Za njih je namijenjena Philips Sonicare Kids četkica koja će im pomoći stvaranju zdrave navike pranja zubi na zabavan način.

Svakodnevna i pravilna rutina održavanja oralne higijene, uz korištenje kvalitetne četkice za zube, pomažu sačuvati zdravlje usne šupljine te doprinose boljem zdravlju cijelog organizma. Što prije usvojite ovu rutinu, to ćete prije vidjeti željene rezultate.

/HMS/

error: Content is protected !!