Prije samo nekoliko dana u američkoj državi Floridi uništen je veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini postali poznati pod nazivom kao “Malina respiratori”, po kompaniji za berbu malinu „Srebrna malina“ u vlasništvu tv voditelja Fikreta Hodžića koji ih je uvezao za premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH, objavio je Avaz.ba.

Razlog za uništenje ovih respiratora je što u SAD nisu dobili odobrenje za upotrebu.

Kako piše spomenuti portal, video uništavanja respiratora ACM812A, koje proizvodi kineska kompanija Aerospace Changfeng, snimljen je prošlog tjedna u Miamiju dok su istovarani na odlagalište otpada u South Dadeu. Beijing Aerospace ChangFeng Ltd, model ACM812A, nije bio na listi od 86 modela respiratora koje je FDA (Američka agencija za lijekove i hranu) odobrila za hitnu upotrebu.

Plaćeni 42.000 KM

Novinarima “Local 10 News” rečeno je da se radi o aparatima proizvođača “Beijing Aerospace Changfeng Ltd.” iz Pekinga, dakle, riječ je o potpuno istim respiratorima koje je uvezla Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem. Prema informacijama, cijena jednog uređaja koji su kupljeni u SAD iznosila je 26 tisuća dolara (oko 42.000 KM) tijekom najveće potrebe za respiratorima prošlog proljeća. S druge strane, podsjetimo da je Vlada FBiH jedan respirator platila više od 100.000 KM, dakle dva i pol puta više od cijene za koji su nabavljeni u SAD.

FDA kaže da se bilo koji medicinski uređaj bez odobrenja ne smije koristiti, pa su mogućnosti ili ga iznijeti iz zemlje ili odnijeti na uništavanje. Zaključak je da je jeftinije bilo uništiti respiratore ACM812A.

“Misteriozno” uništavanje respiratora je preraslo u svojevrsni skandal o kojem izvještavaju lokalniji mediji u Miamiju.

Podsjetimo, „Avaz“ je prije nekoliko dana objavio kako spornim Fadilovim „malina“ respiratora nije više validna licenca koju su imali od njemačke kompanije “TUV Rheinland”, a na koju se upravo pozivali iz Vlade.

Koriste ih na KCUS-u

Iako se i u samom uputstvu za “malina” respiratore jasno upozorava da su u pitanju prijenosni respiratori, što su, uostalom, potvrdili i brojni stručnjaci, uprava KCUS-a odlučila ih je postaviti u specijalni Covid odjel ove institucije.

Zbog nabave „malina“ respiratora, točnije 100 komada koji su plaćeni 10,5 milijuna KM pred Sudom BiH u tijeku je suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću i ministrici financija FBiH Jelki Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Slučaj iz SAD baca novo svjetlo na kvalitetu i upotrebu spornih “malina” respiratora koji se u BiH upotrebljavaju za Covid pacijente.

/HMS/

error: Content is protected !!