Na državnom nivou ne postoje precizni podaci koliko je građana do sada primilo prvu, a koliko obje doze cjepiva protiv koronavirusa, jer su mnogobrojni građani, u nedostatku cjepiva u Bosni i Hercegovini, cijepljenii u susjednoj Srbiji.

Podaci kojima raspolaže Zavod za Javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine pokazuju da je od 10. ožujka, kada je cijepljenje počela, cijepilo se 33.736 osoba. U Republici Srpskoj 19 tisuća osoba primilo je obje doze cjepiva. Toj brojci dodaju se i zdravstveni radnici, njih 2.400 koji su cijepljeni u Srbiji.

Iz Instituta za Javno zdravstvo poručuju da je situacija i dalje ozbiljna.

“Svaki treći pacijent koji se testira je u suštini pozitivan na virus korona i to je jako bitna informacija u ovom trenutku. Definitivno možemo reći da je situacija u BiH i dalje nepovoljna, nalazimo se u fazi stabilizacije i nadamo se da ćemo u narednom periodu ući u bolju epidemiološku situaciju”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS. .

Prioriteti pri cijepljenju u Brčko distriktu bili su zdravstveni radnici iz javnog i privatnog sektora, te lica starija od 75 godina, kao i lica starija od 65 godina sa kroničnim oboljenjima, pripadnici policije i novinari. Trenutno je prisutan manji broj zaraženih.

Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta

“Kada govorimo o samom trendu smanjenja i koliko je vakcinacija uticala, svakako da će se to znati u narednom periodu. Prve doze koje dođu u narednom periodu u Brčko distrikt BiH mi ćemo usmjeriti na zaposlenike u sistemu obrazovanja, kao i u saradnji sa privatnim sektorom, lica koja obavljaju međunarodni transport i oni koji su u proizvodnim pogonima”, kazao je Šadić.

Na primjeru Izraela i Velike Britanije, vidljivo je da je veći broj cijepljenih u vezi sa manjim brojem novooboljelih, istakao je za našu televiziji u pisanoj izjavi profesor doktor Teufik Goletić. On, ipak, ne isključuje pojavu indijskog soja u našoj zemlji, koji je već stigao u Europu, ako ne budu poštovane epidemiološke mjere.

Prof. dr TEUFIK GOLETIĆ, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

“Kada je riječ o indijskom soju, ne mogu, nažalost, da isključim mogućnost njegovog unosa u BiH, pogotovo imajući u vidu, zavisno od administrativnog nivoa, različite epidemiološke mjere na snazi, a posebno u kontekstu njihovog provođenja na vazdušnim i kopnenim graničnim prelazima“, istakao je Goletić.

BRANISLAV ZELjKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Da ne bi dozvolili da nam se pojavi neki soj koji može izazvati jako velike probleme u smislu još bržeg širenja ili razvijanja teže kliničke slike najbolja zaštita i dalje ostaje maska”, dodao je Zeljković.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!