Vatrogasci iz Kupresa i Tomislavgrada protekle su noći ugasili veliki požar koji se s obližnjeg polja proširio na borovu šumu u blizini Sportsko rekreativnog centra Adria ski na Čajuši.

Do požara je došlo uslijed nekontroliranog paljenja suhe trave. Vatra se brzo proširila na borovu šumu, a kupreškim vatrogascima u pomoć su priskočili pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad.

Kako je za Fenu kazao zapovjednik PVP Tomislavgrad Mate Jurčević, vatrogasci iz Tomislavgrada su po izlasku na teren prvo krenuli s gašenjem najkritičnijeg dijela požarišta – prostora visoke šume na Čajuši, a nakon što je vatra na tom dijelu stavljena pod kontrolu, zajedno s djelatnicima šumarije Kupres i Tomislavgrad ugašena je oko sedam kilometara duga požarna fronta na Kupreškom polju.

– Do ovakvog nekontroliranog širenja požara i stvaranje velike fronte ne bi došlo da se odmah pristupilo njegovom gašenju. Zato kod nas vrijedi pravilo: čim se ukaže i stigne dojava oko požara ma gdje god se pojavio, odmah se ide na njegovo saniranje. Požar se gasi u njegovom začetku, a ne kad se rasplamsa. Također, za vatrogastvo vrijedi kvalitetna i dobra oprema te obučeno ljudstvo što se pokazalo učinkovito dosta puta na prostoru općine Tomislavgrad – kazao je Jurčević.

Uslijed velikog dima bilo je otežano prometovanje na magistralnoj prometnici Kupres – Šujica, a zbog smanjene vidljivosti kupreška policija obustavila je promet u trajanju jednog sata.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!