Na Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja pretres glavnih dokaza Tužiteljstva BiH protiv Bakirovog premijera Fadila Novalića i ostalih optuženih za sporni uvoz 100 respiratora iz Kine.

Na jučerašnjem ročištu respiratornoj mafiji tužilac Džermin Pašić izveo je nekoliko setova dokaza među kojima su bili malovi te viber poruke. Radilo se o komunikaciji između Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić. U viber grupi pod nazivom Gensek čiji su članovi Novalić, Ganibegović i Kalajdžić pisali su o smjeni Federalnog kriznog stožera CZ.

U tim zaključcima Vlada FBiH se obavezala obratiti Vijeću ministara BiH kako bi zatražili izuzimanje od Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno primjenu člana 10. prema kojoj je nabavku, ukoliko je vrlo hitna da bi se spasili ljudski životi, moguće provesti nabavku bez uobičajene procedure, kao što su pregovarački postupci.

U izloženim prepiskama posebno je bilo zanimljivo međusobno odnošenje između optuženih, prebacivanje na račun ministrice Jelke Milićević ili suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Suđenje premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću, federalnoj ministrici financija i zamjenici premijera Jelki Milićević, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku i vlasniku gospodarske kompanije Srebrena malina Fikretu Hodžiću je počelo 24. veljače.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!