Pandemija koronavirusa na usporava radove na izgradnji Koridora Vc kroz FBiH, gdje je na gradilištima od sjevera do juga trenutno angažirano između 2.500 i 3.000 radnika.

U tijeku su radovi na dionicama Poprikuše – Nemila, Vranduk – Ponirak, Vraca – Donja Gračanica, Tarčin – Ivan, Buna – Počitelj, Počitelj – Zvirovići te izgradnja tunela ”Ivan” i ”Zenica”, kao i mosta ”Počitelj”.

Ukupna dužina autoputa u izgradnji je oko 42,5 kilometara, a ukupna vrijednost investicija „Autocesta FBiH“ iznosi oko 587 milijuna eura.

Prema riječima direktora Adnana Terzića, radovi se financiraju većinom iz sredstava Europske investicijske (EIB) i Europske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), piše Avaz.

Osim na Koridoru, intenzivno se radi i na izgradnji tunela ”Hranjen”, kao najzahtjevnijeg projekta na trasi brze ceste Sarajevo – Goražde.

– Značaj ovih investicija je ogroman. Oko 85 posto ulaganja u Koridor prođe kroz krvotok FBiH. Mi radimo materijalima koji predstavljaju lokalni monopol, od cementa, kreča, željeza, nasipnih materijala, raznih frakcija iz kamenoloma, sve je to nešto što se nabavlja u BiH. To, praktično, znači da na svakog radnika koji radi na autoputu u pozadini rade još četiri – objasnio je Terzić.

Uskoro bi, tvrdi, trebali biti dodijeljeni poslovi na izgradnji dionica Kvanj – Buna, Nemila – Vranduk, Putnikovo brdo – Medakovo, Mostar jug – Buna i Medakovo – Poprikuše, za što je osigurano dodatnih 600 milijuna eura.

– Konačno smo uspjeli zatvoriti i financijsku konstrukciju za dionicu Ovčari – Mostar sjever, u dužini od 35 kilometara, kojoj pripada tunel ”Prenj”, dug 12 kilometara, kao najzahtjevniji infrastrukturni projekt u regiji. Radi se o 600 milijuna eura koje osiguravaju EBRD i EIB. Osigurana su i sredstva za dionicu Mostar sjever – Mostar jug. Radi se o 190 milijuna eura koje će izdvojiti EBRD i komercijalne banke u BiH. Time je zatvorena financijska konstrukcija za cijeli Koridor Vc u FBiH – istaknuo je Terzić.

Još nisu u potpunosti riješeni problemi s tzv. zeničkom zaobilaznicom zbog kašnjenja u izdavanju upotrebnih dozvola za tri dionice. Terzić pojašnjava kako su dvije dobivene te da se očekuje i upotrebna dozvola za dionicu tunel Zenica – Donja Gračanica.

/HMS/

error: Content is protected !!