Iz Srednje ekonomske i turističko-ugostiteljske  škole Mostar osmislili su, rekli bi smo, mudar projekt kako bi privukli učenike da upišu tu školu i osigurali im zaposlenje nakon završenog školovanja. 

Naime, sa svim suradnicima iz hotelijersko-ugostiteljskog sektora dogovorili su stipendiranje učenika – kuhara i konobara koji bi, nakon završetka školovanja, dobili siguran posao.

Gdje ima volje, ima i načina. U Srednjoj ekonomskoj i turističko-ugostiteljskoj školi pronašli su i jedno i drugo, a sve kako bi olakšali svojim učenicima, ponajprije kuharima i konobarima, ali i njihovim roditeljima tim više jer znamo da danas pronaći siguran posao nije nimalo lako.

„Naši poslovni partneri i sektora ugostiteljstva odlučili su da stipendijama od ove školske godine dodatno motiviraju učenike koji žele postati konobari i kuhari. U ugostiteljskim objektima naših poslovnih partnera učenici bi stjecali dodatno praktično obrazovanje“, objašnjava Sabina Ćosić, direktorica Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole Mostar za FTV.

Uz stipendiranje, učenike te škole u objektima gdje su obavljali praksu, nakon završenog školovanja, čekao bi ih i posao. Za učenike je to veliko olakšanje.

„Učenik ove škole biti je sasvim odlično, stječemo nova znanja, vrline, praksu koja se odvija u prostorijama škole u kuhinji“, kaže Danin Gološ, jedan od učenika.

I Armin Nezirović pohađa ovu školu: „Preporučujem svim učenicima da upišu ovu školu, nije toliko ni teška. A bukvalno te čeka posao u svojoj struci u svom gradu“.

Uz ostalo, to je i cilj. Da mladi ostanu u svom gradu i grade svoje karijere. Posljednjih godina svjedoci smo odlaska mladih, među kojima su i brojni turistički radnici, ponajprije u susjednu Hrvatsku na obavljanje sezonskih poslova.

„Mi smo veoma često imali manjak kvalificirane radne snage, što se opet odrazi i na ukupnu ponudu i u ugostiteljstvu i u hotelijerstvu“, ističe Semir Temim, dopredsjednik Turističke zajednice HNŽ-a.

I za Turističku zajednicu HNŽ-a ovaj projekt je pravi put i dobar primjer kako se gradi turistički sektor. Isključivo obrazovanim, stručnim kadrom koji neće imati potrebu svoj kruh zarađivati izvan svoje zemlje.

Izvor:federalna.ba

error: Content is protected !!