Ioannis Lagos, grčki člana Europskog parlamenta uhićen je u Bruxellesu. Ovaj 48-godišnjak suočen je sa zatvorskom kaznom u Grčkoj za zločine povezane s neonacističkom strankom Zlatna zora.

Ranije je Europski parlament glasao da mu se ukine diplomatski imunitet, javlja BBC.

Ioannis Lagos je osuđen u listopadu prošle godine. Zajedno sa ostatkom vrha stranke, zbog vođenja kriminalne organizacije.

Iako ga je sud u Grčkoj osudio na više od 13 godina zatvora, dobio je imunitet jer je izabran za člana Europskog parlamenta.

“Lopovi. Ateisti. Anti-Grci su zaslužni što idem u zatvor “, požalio se na Twitteru, nekoliko sati nakon što su njegove kolege u Europskom parlamentu glasala 658-25 da mu se ukine imunitet. Grčki izvještaji kažu da je belgijska policija odgovorila na obavijest Interpola koju su podnijele njihove grčke kolege.

Zlatna zora dostigla je vrhunac popularnosti tijekom grčke financijske krize 2012. godine. Postala je poznata po vezama s napadima na imigrante i ljevičarske aktiviste.

Kada je pristalica ove stranke ubio antifašističkog hip-hop glazbenika Pavlosa Fyssasa na području Keratsinija u zapadnoj Ateni 2013. godine, pokrenuta je krivična istraga protiv vodstva stranke.

Lagos je bio i zastupnik i lokalni zapovjednik u području Pireja. U blizini mjesta gdje je Fyssas umro. Izabran je kao zastupnik Zlatnu zoru u Europskom parlamentu 2019. godine. Napustio je stranku nekoliko tjedana nakon toga. Postao je neovisni europarlamentarac. Još nije jasno hoće li uložiti žalbu protiv izručenja.

Lider Zlatne zore Nikos Michaloliakos bio je među 39 optuženih kojima je prošlog listopada izrečena zatvorska kazna na kraju petogodišnjeg suđenja zbog vođenja kriminalne bande ili sudjelovanje u njoj.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!