Zbog ubojstva hrvatskih civila 1991. raspisana je potraga za 78-godišnjim hrvatskim državljaninom Draganom Beširom i 79-godišnjim državljaninom Srbije Slobodanom Đorđevićem, kojega se sumnjiči i za raketiranje izbjegličkog kampa u Grabovcu pri čemu je poginula i tromjesečna beba.

Kaznena prijava upućena je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, nakon što su ličko-senjska i karlovačka policija, u koordinaciji s riječkim tužiteljstvom, dovršile kriminalističko istraživanje, izvijestila je policija ne navodeći identitet osumnjičenih.

Hrvatskom pravosuđu nedostupne osumnjičenike tereti se da su od 8. listopada do 10. studenog 1991. propustili spriječiti ubijanje civilnog stanovništva čime su prekršili pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba.

Bešir je bio zapovjednik štaba teritorijalne obrane Korenica, a Đorđević zapovjednik “isturenog komandnog mjesta” 13. korpusa JNA u Mukinjama te su trebali spriječiti, a to nisu učinili, da njihovi podređeni ubiju 35 civila i još petoricu teže rane.

Tada je u mjestima Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača, Korana, Drežnik Grad, Lipovača Drežnička Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovica pričinjena i velika materijalna šteta uništavanjem obiteljskih kuća, gospodarskih objekata, poslovnih zgrada, ustanova i vjerskih objekata.

Osim toga Đorđević je osumnjičen i da je 26. rujna 1991. na tada okupiranom području Korenice “propustio spriječiti kao zapovjednik sa zapovjednom ovlasti nad svim postrojbama JNA napad višecjevnim raketnim bacačima na kamp Grabovac”.

U kampu su tada bili prognanici s koreničkog područja pa je Đorđević osumnjičen da je dopustio da njegovi podređeni ubiju tri civila, među kojima je bilo i tromjesečno dijete kao najmlađa žrtva Domovinskog rata. U napadu na Grabovac ozlijeđeno je još pet hrvatskih civila.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!