Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu preporuke za skupove uoči lokalnih izbora s ciljem da se spriječi širenje zaraze koronavirusom.

HZJZ preporučuje da se, ako postoji mogućnost, izborni skupovi organiziraju na otvorenom, maske za lice obavezne su i u zatvorenim i na otvorenim prostorima, osim za govornike dok drže govor.

Kroz cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (organizatora, službenih osoba i govornika) od dva metra.

Na skup ne trebaju dolaziti osobe s temperaturom

Na ulazu u prostor gdje se skup održava ili neposredno nakon ulaza na vidljivom mjestu treba postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih i mjera fizičkog distanciranja te dozatore s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuti obavijest o obvezi dezinfekcije.

Sve osobe koje u bilo kojem svojstvu sudjeluju na izbornom skupu prije dolaska trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu, pa ako je u jutarnjim satima viša od 37,2 stupnjeva Celzijusa, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, ne treba dolaziti na skup.

Na vidljivim mjestima trebaju biti istaknute obavijesti da osobe s povišenom temperaturom ili drugim simptomima i znakovima bolesti dišnih puteva ne smiju sudjelovati u okupljanju.

Preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju (organizatora, službenih osoba i govornika) na skupu radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju zaraze koronavirusom.  

HZJZ preporučuje da se na skupovima unaprijed označe sva sjedeća mjesta ,koja trebaju međusobno biti udaljena najmanje dva metra. U zatvorenom se preporučuju isključivo sjedeća mjesta, a ako to nije moguće nužno je osigurati minimalan razmak svakog prisutnog građana od dva metra.

Najveći broj građana koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima organizator će odrediti sukladno odlukama nacionalnog, županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite, koje će u trenutku održavanja skupa biti na snazi.


Nije dopuštena prodaja hrane i pića

Prodaja i posluživanje hrane i pića na skupovima nije dopuštena.

Zatvorene prostore za izborne skupove preporučuje se prozračivati najmanje dvaput dnevno, pola sata prije i nakon programa predizbornog skupa ili, ako je moguće, da se prozori ostave otvorenima.

Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava.

Organizacija skupa moguća je isključivo u prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštivati fizička udaljenost od dva metra.

Često dodirivane površine, kao što su ručke na vratima i prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u dizalima itd. neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno.

Pri planiranju rasporeda treba osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak građana i govornika, te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za dezinfekciju prostora.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!