Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson objavio je novi komentar na svom blogu u kojem govori o cijeni retorike. Komentar veleposlanika Nelsona prenosimo u cijelosti:

Kada su Sjedinjene Države uspjele, kroz posredovanje, dovesti do sklapanja Daytonskog mirovnog sporazuma da bi se okončao rat devedesetih, liderima i građanima BiH data je važna prilika da grade mir i stabilnost. Mi danas podržavamo napore BiH da ostvari prosperitetnu budućnost u Euro-atlantskoj zajednici, koja počiva na ovim temeljima.

Sjedinjene Države i dalje su prijatelj BiH i daju čvrstu podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Zajedno sa našim partnerima iz EU, UK i ostalima, odlučni smo u svojoj podršci primarnom očekivanju građana BiH da mogu živjeti i odgajati djecu u okruženju u kojem postoji uzajamno poštovanje, kao i da mogu birati lidere koji se brinu o njihovim potrebama, a ne pune vlastite džepove i ne lišavaju ih svake nade. Svaka KM koja završi u džepu političara je KM koja nije potrošena na obrazovanje djece, poboljšanje infrastrukture ili plaću građana BiH. Ovo je postalo još jasnije tijekom razarajuće pandemije zbog koje previše ljudi u BiH i svijetu umire, dok političari odbijaju surađivati.

Građani svakodnevno osjećaju posljedice kratkovidosti u fokusu usmjerenom na entitetske nadležnosti, umjesto na stvaranje funkcionalne BiH koja poboljšava položaj svih građana. Jednostavne i važne stvari mogu odnijeti živote, kao nepostojanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112. Još jedna smislena reforma koja će poboljšati život svakog građanina BiH je i ažurirani državni zakon o elektronskom potpisu, jer će se time smanjiti birokracija, ubrzati pružanje usluga u javnom sektoru i olakšati međunarodna trgovina. Centralni registar transakcijskih računa potreban je za borbu protiv pranja novca i korupcije, za blokiranje financiranja terorista, te viši stupanj sigurnosti bankovnog sektora.

Budućnost svih građana jeste jedinstvena BiH s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i građanima koji, svi zajedno, pripadaju Europskoj zajednici. Kako je državni tajnik Blinken jasno rekao, osnovne, ali važne reforme u oblasti vladavine prava, ekonomije i izbornog procesa ono su što lideri u BiH mogu ostvariti ove godine.

Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i privrednim rastom, iskorjenjivanjem korupcije, eliminiranjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbjeći vlastitu odgovornost.

Čine to tako da potiču strah i podjelu koji podsjećaju na devedesete, vrijeme u koje se nitko ne želi vratiti. Pozivaju na odcjepljenje, žele se vratiti na retrogradni “Izvorni Dayton” i u pitanje dovode Daytonskim mirovnim sporazumom zajamčeno postojanje oba entiteta. Ovakvo skretanje pažnje služi interesima lidera, zadržavajući netransparentan i nejednak ekonomski i politički sustav koji ih bogati i održava njihov utjecaj na štetu običnih građana i njihovih života. Na stolu se nalaze sankcije zbog destabiliziranja Daytonskog mirovnog sporazuma i korupcije. Još strože sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima.

Ovo je razlog zašto su reforme toliko bitne u ovoj neizbornoj godini i zašto su se, čini se, lideri namjerili da odvrate pažnju građana od onoga što je srž svega. Sjedinjene Države su tu da podrže sve napore koji će BiH povesti naprijed, prema EU i svjetlijoj budućnosti.

Nije prekasno da se lideri “osvijeste” i ostvare ono što građani očekuju kada je u pitanju rješavanje stvarnih problema. Lideri u BiH su u prethodnom periodu pokazali da imaju snagu i sposobnost za postizanje konsenzusa i suradnju kako bi se, korak po korak, stvari preokrenule nabolje za građane ove zemlje.

/HMS/

error: Content is protected !!