Nošenje trapera posljednje srijede u travnju međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava u slučajevima silovanja ili seksualnog napada. Prvi put, ova globalna kampanja obilježava se i u Hrvatskoj. I to virtualno.

Ida Prester od glave do pete – u traperu. Ali ne zbog modnih trendova.

– Ideja ove cijele akcije je da se obučemo u traper, bar jedan dio odjeće da je u traperu, ovako kao ja. Da se fotkamo, stavimo se na naše društvene mreže i tako dajemo poruku ženama da nisu same i da nije bitno kako su obučene. Nitko nije zaslužio nasilje, rekla je voditeljica i glazbenica Ida Prester.

Jednaku poruku šalje i modna dizajnerica Lana Puljić.

– Evo ja sam ovu inicijativu jutros podržala tako da sam odjenula traperice i objavila tu fotografiju na svom Instagram profilu uz #denimday, kazala je modna dizajnerica Lana Puljić.

Traper je doveden u vezu sa seksualnim nasiljem 1998. zbog presude talijanskog Vrhovnog suda.

– Jedna djevojka koja je preživjela silovanje je optužena da je suodgovorna za seksualno nasilje koje je doživjela samo zato što je nosila uske traperice. Uske traperice ili bilo koji drugi komad odjeće nikad nije ni poziv ni odgovor za seksualno nasilje, naglasila je sociologinja, članica Ženske sobe Josipa Tukara Komljenović.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, lani je prijavljeno 168 slučajeva silovanja. Tri su ostala neriješena. Evidentirano je i šesnaest pokušaja silovanja. No iz Ženske sobe upozoravaju, brojevi su još i veći.

Seksualno nasilje ubraja se među zločine koji se rijetko prijavljuju.

– Smatra se da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15-20 neprijavljenih, a za neka manje teške oblike seksualnog nasilja je ta proporcija neprijavljenih slučajeva još i veća, istaknula je psihologinja, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula.

Većina žrtava, ističu, ne samo da neće prijaviti zločin, nego se nikomu neće ni povjeriti. Zato što nemamo prijave,zato što se žrtve ne usuđuju prijavljivati, što svi šute, i odrasle osobe i djeca, stvara se dojam da je to nešto što je vrlo rijetko, što je sporadično i samim time reakcije institucija i općenito društva u cjelini je vrlo nepovoljno za same žrtve.

Stoga žrtvama treba pružiti potporu. I to već danas. Prvi korak neka bude vaša objava na društvenim mrežama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!