Hrvatska rukometna reprezentacija okuplja se za utakmice sa Slovačkom i Mađarskom u kojima bi trebao debitirati 21-godišnji Tin Lučin, iza kojeg je sjajna sezona u španjolskom Ademar Leonu.

Hrvatska će ovaj put biti bez iskusnih srednjih vanjskih igrača Domagoja Duvnjaka, Igora Karačića i Luke Cindrića, no njihov izostanak bi trebao nadomjestiti mladić u čijim su rukama nagrade za najkorisnijeg igrača i najboljeg strijelca španjolskog kupa.

– Osjećam se odlično, zdrav sam što je najbitnije. Važno mi je što igram s velikom minutažom u kontinuitetu pa smatram da sam u dobroj formi, rekao je Lučin u razgovoru za Hinu.

Lučin, rođen u Rijeci, igrao je za sve mlađe selekcije Hrvatske, a prije nekoliko godina je bio i na pripremama seniorske reprezentacije, no nije upisao službeni nastup.

Sa 120 golova drugi je strijelac prvoligaša Ademar Leona što je i potaknulo izbornika Hrvoja Horvata da ga pozove na ovotjedne utakmice. – Vozio sam se s treninga prema stanu kada me je nazvao izbornik Horvat. Ostao sam malo iznenađen, ali osjećaj je bio odličan, govori zadovoljno.

Hrvatska će u srijedu i četvrtak odigrati u Varaždinu dva susreta EHF EURO Cupa protiv Slovačke, a dva dana poslije i utakmicu s Mađarskom u Veszpremu.

– O Slovačkoj ne znam praktično ništa, a Mađarsku sam dosta gledao na zadnjim prvenstvima. To je odlična mlada ekipa koja će u budućnosti tek pokazati sav svoj potencijal, kaže Lučin pa dodaje: – Nema Duvnjaka, ni Cindre, ni Karačića… Bit će teško nadomjestiti takve klase, ali tu je (Domagoj) Pavlović iz Melsungena, koji igra odlično. Tu smo i mi mlađi igrači koji ćemo svi dati sve od sebe da pobijedimo u tim utakmicama.

Hrvatska je dosad u ovom natjecanju ostvarila dvije pobjede u dvije odigrane utakmice. Kod kuće je slavila protiv Mađarske 31-21, a onda je pobijedila i Španjolsku 31-28.

Lučin dolazi iz sportske obitelji. Brat Fran brani u Umagu, roditelji su bili košarkaši, a ima i mlađeg brata koji također igra košarku.

Karijeru je počeo u riječkoj Kozali pa igrao za Zamet i Zagreb, a od 2019. godine nosi dres Ademar Leona s brojem 8. U Španjolskoj je od talentiranog igrača prerastao u ključnog čovjeka momčadi iz Leona, grada sa 125.000 stanovnika, poznatog po srednjovjekovnom kraljevstvu i rukometu.

– Trenutno igram više na poziciji lijevog vanjskog jer nam se prvi lijevi vanjski ozlijedio, ali igram sve tri vanjske pozicije. U obrani, pak, sve pozicije od 1 do 6.  Odigrali smo odličnu sezonu uzmu li se u obzir poteškoće koje su nas snašle, poput izolacija (zbog koronavirusa) i ozljeda, objašnjava.

Ademar Leon je prošli mjesec izgubio u finalu španjolskog kupa od Barcelone s 27-35 no ta utakmica odigrana u Madridu zauvijek će Lučinu ostati u sjećanju. Zabio je tri gola, pa je s ukupno 18 pogodaka proglašen najboljim strijelcem natjecanja, a onda je osvojio i nagradu za najkorisnijeg igrača natjecanja (MVP).

– To bih izdvojio kao najljepše trenutke ove sezone. A i pobjedu nad Wislom u Europskoj ligi, kaže.

Ademar Leon je završio na drugom mjestu u skupini Europske lige, a onda je u idućoj fazi ispao od švedskog Kristianstada. Iduće sezone će također igrati u tom europskom natjecanju zbog ulaska u finale španjolskog kupa. – No u domaćem prvenstvu smo malo slabije igrali, osjetio se kratak ‘roster’ za igranje na dva fronta, napominje Lučin koji je u petak zabio šest golova u porazu 27-28 od trećeplasirane Huesce. Ademar Leon se sada nalazi na sedmom mjestu.

Lučin je mogao otići u poljsku Wislu ili francuski Toulouse, međutim, odlučio je ostati među “lavovima”: – Imao sam i neke druge ponude, ali kako stvari zasad stoje ostajem još godinu dana u Leonu.

Lučin će se susresti s Ivanom Balićem, od ovog mjeseca pomoćnikom izbornika reprezentacije, a koji je svojedobno kao igrač ostavio dubok trag u španjolskim klubovima Portland San Antoniju i Atletico Madridu. I Balić je igrao na poziciji srednjeg vanjskog.

– U zadnje vrijeme nisam imao prilike čuti se s njime, ali sada će sigurno biti prigode za razgovor, kaže mladi igrač.

Lučin bi mogao biti budućnost hrvatske reprezentacije na poziciji koja je oduvijek krasila Hrvatsku, no on razmišlja samo o sadašnjosti.

– Ne gledam previše na budućnost, fokusiran sam na trenutne obaveze u klubu i reprezentaciji. Trudim se trenirati i napredovati što više u svakom segmentu igre, a za budućnost ćemo vidjeti, ističe.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!