Na prijedlog Tužiteljstva Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor šestorici osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga, uhićenima u operativnoj akciji “Klanac”.  

Organizatoru T.H. i pripadnicima grupe za organizirani kriminala R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E pritvor je određen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili utjecajem na svjedoke i suučesnike ometati krivični postupak, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH.

Iz tog tužiteljstva podsjećaju kako protiv ove grupe, koja je na području Brčko Distrikta i Tuzlanske županije djelovala od 2018. godine, Tužiteljstvo i Policija Distrikta duže vrijeme intenzivno provode istražne aktivnosti.

Prije tri dana provedena je operativna akcija kodnog naziva Klanac, kada je slobode lišen veći broj osoba i izvršen pretres na 22 lokacije.

Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužiteljstvo je u srijedu predložilo Osnovnom sudu Distrikta da šestorici osumnjičenih odredi pritvor.

Određivanje pritvora predloženo je i usljed bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove ili da će uticajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače ometati krivični postupak.

Postupivši po tužiteljskom prijedlogu Osnovni sud Distrikta danas je odredio jednomjesečni pritvor T.H., R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E. koji im se računa od dana lišavanja slobode.

Grupa s jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka, osumnjičena je da je na području Distrikta Brčko i Gračanice prometovala više od devedeset kilograma opojnih droga, skrivajući je do daljnjeg preuzimanja u zemljištu obraslom rastinjem, pod kamenjem i u zakopanim bačvama.

Sumnja se da je T.H. kao osobe zadužene za prevoz droge određivao B.A., A.E. i M.E., koji je uz R.A., M.S., H.A. i T.K. vršio i njeno dalje raspoređivanje, skrivanje i predaju radi prodaje.

Svi oni osumnjičeni su za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Organizatoru grupe za organizirani kriminal može se izreći kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, dok se njenim pripadnicima može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina, navodi se u priopćenju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!