Broj novozaraženih koronavirusom u svijetu i dalje nezaustavljivo raste. Crni dnevni rekordi u broju novih slučajeva i umrlih do sada nisu viđeni od početka pandemije. Najteže je i dalje u Indiji.

Indija je jutros prijavila rekordna 386.452 slučaja i 3.498 ljudi preminulih u jednom danu. Procjenjuje se da su stvarni brojevi pet do deset puta veći od službenih. Drugi val pokazuje svu svoju razornost – bolnice i mrtvačnice su prepune, nedostaje kisika i zemlja je doslovno paralizirana.

– Situacija je jako loša. To nije kriza…došli smo do točke kada je kriza preblaga riječ za to, rekao je dr. Sumit Ray, New Delhi.

Indija je najveći svjetski proizvođač cjepiva, no nema dovoljno zaliha. U Mumbaiju su tako zatvoreni svi centri za cijepljenje. Od 1,4 milijarde stanovnika cjepivo je primilo oko 9 posto Indijaca.

– Pripremali smo se za kampanju cijepljenja i krenuli s njom. Obučili smo tisuće naših zdravstvenih radnika i liječnika, no sad nemamo cjepiva, govori K. K. Shailaja, ministrica zdravstva savezne države Kerala.

Pomoć Indiji pristiže iz sve većeg broja zemalja, no to je samo kap u moru.

– Vlade saveznih država, privatne tvrtke, nevladine organizacije i tisuće Amerikanaca mobilizirale su se kako bi pomogle u nabavi kisika, opreme za indijske bolnice i pomogle građanima Indije koji su najviše pogođeni, naglašava Ned Price, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Indijska mutacija polako se širi svijetom. Francuska je prijavila prve slučajeve soja B.1.617.

Ni stanje u Brazilu nije dobro. Od COVID-a je preminulo više od 400 tisuća osoba, od toga četvrtina u ovom mjesecu. Epidemiolozi tvrde da su razlozi nepoštovanje mjera, sporo cijepljenje i prebrzo ukidanje lockdowna.

– Vlada bi trebala zatvoriti sve na dva mjeseca kako bi vidjela hoće li se smanjiti broj zaraženih. S ovim novim varijantama bit će sve teže, zaključuje Wladimir De Marques, Sao Paulo.

Brazilska agencija za lijekove odbila je uvoz gotovo 30 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjik zbog nedostatka traženih dokumenata.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!