Dok je u Bosni i Hercegovini glavna tema pandemija i nedostatak cjepiva, u pozadini se nalazi još jedan problem, poskupljivanje osnovnih životnih namirnica već treći put ove godine.

Problem je to i za mnoge Ljubušake.

„Poskupljivanje cijena nije u redu, posebice za vrijeme pandemije kada mnogi ostaju bez posla, te mislim da bi bilo u redu da se cijene snize“, rekla je jedna Ljubušanka koja je cijene osnovnih namirnica okarakterizirala kao preskupe za životni standard u BiH.

Jedan od anketiranih za sve okrivljuje uvozni lobi.

„Uvozni lobi to sve pravi da bi domaća proizvodnja pala“, ističe ovaj sugovornik.

„Cijene nisu realne, u Europi su niže cijene nego kod nas. Ovo je Divlji zapad, ovdje nema nikakvih pravila, ‘ko jami-jami. Mi smo ovdje kao Indijanci.“ dodaje on.

Postoje i neki koje ovaj problem ne dotiče.

„Meni je sve isto, poskupilo ili ne, hranim se po restoranima i tamo su cijene iste“, rekao je za Radio Ljubuški jedan od građana koje smo pitali za komentar na ovu problematiku.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, cijene su u konstantnom povećanju od rujna prošle godine. Tako sada za litar ulja domaćeg proizvođača potrošači plaćaju 2,60KM, dok je u ožujku prošle godine cijena bila 2,00KM. Uspoređujući cijenu brašna, razlika je drastična. U svibnju prošle godine 1kg brašna koštao je 1KM, dok je sadašnja cijena kilograma čak 1,70KM.

Poslušajte i audio zapis:

Gordana Ilić / Dajana Medić / Renata Nosić

error: Content is protected !!