Najbrža svemirska letjelica u povijesti jučer je gotovo dotaknula Sunce. NASA-ina sonda Parker, lansirana 2018. godine, postavila je odjednom dva rekorda – najviše se približila našoj zvijezdi i pritom postigla najveću brzinu za svemirsku letjelicu.

Sonda Parker je 29. travnja skoro okrznula Sunce, odnosno prošla na tek nešto više od 10 milijuna kilometara od njegove površine. Kada je bila najbliže, jurila je brzinom od oko 150 kilometara u sekundi u odnosu na Sunce, odnosno putovala brže od bilo koje svemirske letjelice do sada.

Da bismo shvatili o kakvoj se brzini radi, treba napomenuti da je to oko 0.05 posto brzine svjetlosti i da bi nekome tko juri tom brzinom trebalo oko 4.5 sekundi da napravi krug oko zemlje ili 40 minuta da od Zemlje dođe do Mjeseca.

Ići će još bliže Suncu

No solarna sonda Parker još nije gotova sa svojom misijom. Njen prolazak pored Sunca 29. travnja bio je tek osmi od planiranih 24 prije kraja misije 2025. godine. Prije svakog prolaza sonda prvo dolazi do Venere kako bi putem njene gravitacije oblikovala svoju orbitu i došla što bliže Suncu.

U najbližem prolasku, sonda bi trebala proći na nešto manje od 7 milijuna kilometara od Sunca, što je oko 6 puta bliže od sondi Helios, koje su držale rekord sve dok ga sonda Parker nije srušila 2018. godine, piše New Scientist.

Zbog te blizine moći će se kretati velikom brzinom, a najveća bi joj trebala biti oko 200 kilometara u sekundi.

Sonda je dizajnirana za mjerenje magnetskih polja i praćenje protoka energije unutar Sunca. Njeni podaci trebali bi pomoći stručnjacima da shvate kako naša zvijezda izbacuje energetske čestice koje čine solarni vjetar, kao i misterij zašto je površinski sloj Sunca topliji od unutarnjih slojeva.

Izvor:indeks.hr

error: Content is protected !!