Zatočeni žestoki kritičar Kremlja Aleksej Navaljni svoje prvo pojavljivanje u javnosti nakon prekida štrajka glađu iskoristio je za još jednu osudu ruskoga predsjednika Vladimira Putina. No istoga dana kada se odlučivalo o njegovoj žalbi u slučaju klevete veterana Drugog svjetskog rata – novi pritisak na Navaljnog i njegov pokret.

Alekseja Navaljnog u sudnicu moskovskoga suda uključili su videovezom. Mutna slika zatvorenika obrijane glave ipak je pokazala da je iscrpljen i jako mršav. Prije saslušanja obratio se supruzi.

– Jučer sam pojeo četiri žlice zobene kaše, danas isto, sutra ću pojesti šest žlica. Čekam kad ću jesti deset žlica na dan, to će biti napredak. Uputio sam im zahtjev da mi daju 60 grama mrkve na dan, kažu da ga razmatraju, rekao je Aleksej Navljani, oporbeni političar i aktivist.

Dvoipolgodišnju zatvorsku kaznu služi zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu u slučaju pronevjere iz 2014. godine, postupka u kojem, prema odluci Europskog suda za ljudska prava, Navaljni nije imao pravedno suđenje. Danas je saslušan zbog žalbe koju je uložio u slučaju u kojem je novčano kažnjen zbog klevete. Žalba mu je odbačena, a on nije govorio samo o tome.

– Dragi sude, želim reći da je vaš kralj gol i to ne viče jedan dječak, nego milijuni ljudi. 20 godina nesposobnog upravljanja dovelo je do toga da mu kruna klizi, na televiziji se laže, potrošili smo bilijune rubalja, a naša zemlja i dalje klizi u siromaštvo. Svi ste vi izdajnici, zajedno s golim kraljem provodite plan zarobljavanja Rusije, a Rusi moraju biti pretvoreni u robove kojima će se oduzeti bogatstvo, poručio je Navaljni.

Danas su ruski istražitelji pokrenuli novi, treći kazneni postupak zbog, kako se navodi, stvaranja neprofitne organizacije koja zadire u privatnost osobe i građanska prava.

Otprije je poznat i zahtjev javnog tužiteljstva da se njegova organizacija “Fond za borbu protiv korupcije” proglasi ekstremističkom i time kriminalizira samo njezino postojanje. Navaljnijevi suradnici objavili su da raspuštaju mrežu ureda diljem Rusije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!