Porečka je policija zaprimila prijavu 24-godišnjakinje da je prilikom sklapanja kredita oštećena za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Naime, djevojka je krajem ožujka putem internetskog oglasnika stupila u kontakt s osobom koja joj je ponudila kredit po povoljnoj kamati. Nakon što je dogovorila isplatu kredita u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna, na zahtjev osobe uplatila je nekoliko stotina kuna za troškove obrade kredita.

U narednim danima osoba je od nje tražila još uplata, a sve u ime navodnih troškova obrade kredita, što je djevojka sve i uplatila. Nepoznata osoba čitavo ju je vrijeme držala u zabludi kako će joj kredit biti isplaćen te kako će joj banka vratiti novac za sve troškove koje je imala.

Kako je iznos uplaćenog novca rastao, a kredit nije stizao, 24-godišnjakinja je shvatila kako je prevarena te je događaj prijavila policiji.

Policija poziva na oprez

Policijska uprava istarska poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima. 

Navedene brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen.

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policija poziva građane na oprez te ih upozorava da ako već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere je li tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija. Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192.

Izvor.index.hr

error: Content is protected !!