Okučani i Hrvatska prisjećaju se Vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je, prije 26 godina, oslobođena zapadna Slavonija. U manje od 32 sata oko 7 tisuća vojnika i policajaca oslobodilo je 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Intoniranjem hrvatske himne kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” (Trg dr. Franje Tuđmana) počelo je službeno obilježavanje 26. obljetnice akcije Bljesak.

Pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO-u Bljesak. Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

Kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” kadeti MORH-a i MUP-a položili su ruže u spomen na poginule. Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga.

– Došli smo u jednu operaciju koja je bila prekretnica, povijesni je značaj, jer je bila generalna proba i uvod u konačnu operaciju Oluja i konačno temelj za mirnu reintegraciju, jer hrvatska vojska i policija tad su imale strahovit autoritet, rekao je Siniša Jurković, sudionik akcije Bljesak.

– Moj sin je poginuo gore na Ivanovcu, gjde su Srbi imali centar za obuku specijalaca.. Tu kažu da je pala minobacačka granata tik iza njega, tako da je on stradao u prvom naletu. Do njega su došli tek treći dan, rekao je Mirko Erdelja, otac poginulog branitelja Roberta Erdelje.

Državni vrh u odvojenim izaslanstvima

Počast poginulima odao je državni vrh – u odvojenim izaslanstvima. Ovu obljetnicu obilježile su maske, fizička i vremenska distanca. Iako su bili u odvojenim izaslanstvima, predsjednik i premijer bili su složni u odavanju počasti hrvatskim braniteljima. Ovoga puta politički disonantnih tonova nije bilo, izvijestila je Marina Gantar za podnevni Dnevnik iz Okučana.

Predsjednik Milanović u Okučanima

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima. Tom prilikom položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja „Kristalna kocka vedrine“ na Trgu dr. Franje Tuđmana.

– Na današnji dan, sada već prije puno godina, hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije ‘Maslenica’ ’93. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije u kolovozu’95. godine Hrvatska konačno spoji i oslobodi. To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama, možda o tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi i njima vječno hvala i slava hrvatskim herojima, izjavio je predsjednik Milanović nakon polaganja vijenca.

U izaslanstvu predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas, ratni zapovjednik iz VRO Bljesak umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, ratni zapovjednik VRO Bljesak i potpredsjednik Udruge VeDRA umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni brigadir Miodrag Demo, pomoćnik zapovjednika ALFI Boris Biličić, umirovljeni brigadir Ivan Rašić, predsjednik Udruge TIGAR 90/91 Rakitje umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, predsjednik udruge VeDRA Ranko Britvić, tajnik udruge VeDRA-e Zoran Radman, vojni kirurg u Domovinskom ratu umirovljeni bojnik Zdravko Roje i član Središnjeg odbora udruge VeDRA-e Feđa Klarić.

Jandroković: Na današnji dan svi moramo biti zajedno

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskog sabora i položio vijenac u 10 sati.

– U ime Hrvatskog sabora s velikim ponosom i čašću došao sam ovdje iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata  – operaciju Bljesak – kojom su ustvari slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Iskazujem poštovanje svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, a posebna zahvalnost onima koji su dali život za hrvatsku slobodu, demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi, rekao je šef Sabora.

– Na današnji dan ne želim komentirati podjele, želim iskazati poštovanje onima koji su zaslužni za ovo što danas imamo i danas je dan kad svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima koji su sudjelovali u presudnim trenucima hrvatske povijesti, dodao je Jandroković dodajući još jednom da ne želi ulaziti u polemike.

– Prostor za polemike postoji u drugim danima, ali danas je dan ponosa i slave.

– Svi smo danas došli iskazati poštovanje hrvatskim vojnicima, policajcima, bitno je da smo danas tu, zaključio je Jandroković.

Plenković: Hvala svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položio je će vijenac u 10.30 sati. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

– Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni. Želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru braniteljima Tomi Medvedu koji je potaknuo da se u Okučanima napravi spomenik onima koji su dali život za Hrvatsku, rekao je.

– Naša Vlada je donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine, ispraviti stvari koje nisu bile dobre, to činimo stoga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su branitelji dali Hrvatima najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu, rekao je premijer.

Prigodom obilježavanja akcije državni vrh držao se uglavnom komemorativnih tonova. 

Upitan je li ova godišnjica prošla u sjeni sukoba premijera s predsjednikom Milanovićem, Plenković je rekao da nije trenutak da se o tome danas govori.

– Bitno je da smo danas ipak svi tu, za razliku od lani, zaključio je.

U izaslanstvu predsjednika Vlade bili su i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk te načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca, odali su i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i načelnik Općine Okučani Aca Vidaković sa suradnicima.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputili su čestitke povodom 26. obljetnice VRO-a Bljesak.

Akcija Bljesak

 Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5-21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici i u tri smjera – s istoka, sjevera i zapada. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška.

U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Radi odmazde za poraz u operaciji Bljesak, srpsko vodstvo zapovjedilo je raketiranje hrvatskih gradova. Napadnut je i glavni grad RH Zagreb, u kojem su pogođene dječja bolnica, gimnazija, Akademija dramskih umjetnosti i drugi civilni objekti. Pritom je ubijeno sedmero, a ranjeno najmanje 176 civila.

U popodnevnim satima 4. svibnja, četvrtog dana operacije, na Gavrinici iznad Pakraca, bezuvjetna predaja neprijateljskih srpskih snaga označila je konačan poraz velikosrpske politike u zapadnoj Slavoniji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!