uci međunarodnog suda u Den Haagu donijet će 8. lipnja odluku na žalbu bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na osuđujuću presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

“Presuda će se izreći u Den Haagu 8. lipnja”, navodi se u priopćenju Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MTPI) koji je preuzeo nadležnost Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon njegova raspuštanja.

Žalio se na doživotni zatvor

Mladić se žalio na kaznu doživotnog zatvora izrečenu 2017. zbog njegove uloge u pokolju u Srebrenici 1995., najtežem zločinu na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, kada je vojska bosanskih Srba pobila više od 8000 muslimanskih dječaka i muškaraca. Žalbeni postupak vodio se u kolovozu prošle godine.

Bivši general, kojeg zovu “balkanski krvnik”, rekao je da je protiv svoje volje bio uvučen u sukob od početka rata u Bosni. Rasprave koje su se trebale održati u ožujku 2020. prvi put su odgođene zbog Mladićeve operacije debelog crijeva, a drugi put zbog pandemije koronavirusa.

Ratko Mladić uhićen je 2011., nakon 16 godina bijega, i osuđen 2017., nakon trogodišnjeg suđenja.

/Hina/HMS/

error: Content is protected !!